România, sub ape

În ultimele 24 de ore, aversele torențiale au produs inundații în 29 de localități din 12 județe (AB, BV, CS, DB, DJ, HD, IS, MM, MS, NT, PH și TM).

În cursul zilei de luni și pe timpul nopții, pompierii au acționat în sprijinul cetățenilor și autorităților locale pentru evacuarea apei din 29 case, 107 curți, 21 beciuri/ subsoluri, 3 operatori economici, precum și pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, situații deosebite au fost înregistrate în județele Alba, Dâmbovița, Iași și Neamț, acolo unde mai multe persoane au fost izolate, iar un bărbat a fost găsit decedat.

În localitatea Bistra (AB), 3 persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuința inundată, iar în localitatea Durău (NT), 5 persoane au fost temporar izolate la o pensiune din cauza viiturilor. De asemeni, între localitățile Durău și Grințieș (NT), pe DJ 155F, s-a acționat cu utilaje de la autoritățile locale pentru deblocarea a 6 autoturisme cu 14 persoane  surprinse de aluviuni pe carosabil.

În Campingul Zănoaga (DB), din cauza unei viituri, aproximativ 60 de persoane fără probleme medicale au rămas blocate cu rulotele/ autoturismele în camping.

În Hândrești (IS) un bărbat de 47 de ani a fost găsit decedat în albia pârâului din localitate, blocat între aluviuni și copaci, fiind probabil surprins de debitul crescut al apei în timp ce încerca să treacă prin albia pârâului.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 22 localități din județele Mureș și Neamț, însumând un număr de aproape 7.000 de consumatori finali nealimentați. Pentru remediere deficiențelor au acționat echipe ale furnizorului de electricitate.

Sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localități din județele Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova.

IGSU recomandă populației să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemeni, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, IGSU face apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

M. T.

Alba-3 Alba-6 Neamt-3 Neamt-4 Neamt-2 Neamt-1 Alba-4
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut