România, printre țările care au înființat fondul de inovare al NATO

NATO a transmis că se aşteaptă ca mai multe ţări să se alăture celor 17 state aliate fondatoare ale primului fond de inovare al Alianţei, lansat săptămâna trecută, şi în care s-au angajat să investească 1 miliard de euro în proiecte de înaltă tehnologie a apărării şi pentru a-şi păstra avantajul competitiv, relatează EFE.


Belgia, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria sunt membrele fondatoare ale acestui fond, care ar urma să intre în vigoare până la Summitul NATO de la Madrid din iunie 2022.
”Înainte de lansarea Summitului de la Madrid, sper că mai multe ţări vor dori să se alăture fondului şi să contribuie la el”, a declarat David van Weel, asistent pentru provocări de securitate emergente al secretarului general al NATO.
El a subliniat că cele 17 state care au semnat crearea fondului, vinerea trecută, sunt ”pionierii” care ”vor stabili condiţiile fondului” şi ”sperăm ca într-un final să se implice mai mulţi”.
David van Weel a recunoscut că, ”în lumea capitalurilor de risc”, 1 miliard de euro ”nu reprezintă o cantitate extremă de bani”. El a adăugat că obiectivul nu este ca fondul de inovare să fie ”singurul investitor” în companii care dezvoltă noi tehnologii utilizabile în apărare, ci ca sprijinul NATO ”să creeze încredere” în alţi actori care să se decidă să sprijine aceste companii.

Totodată, el a subliniat că fondul nu intenţionează să fie ”singurul proprietar al acestor companii, ci există pentru a da primul impuls”. Privind contribuţia fiecărei ţări, detaliile trebuie încă finalizate, dar se are în vedere ca fiecare aliat să contribuie cu o sumă minimă, indiferent de suprafaţa şi populaţia sale.
Cu această iniţiativă,
NATO intenţionează să-şi păstreze avantajul tehnologic investind în proiecte cu dublu scop (civil şi militar) şi facilitând cooperarea strânsă şi de încredere cu dezvoltatorii de tehnologie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut