Rezistenții. Amintire și recunoștință

După ieșirea din starea de urgență, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vine în fața publicului clujean cu o expoziție outdoor, afișată pe structura „10 x 10” de pe Bulevardul Eroilor. Intitulată ”Rezistenții. Amintire și recunoștință!”, expoziția prezintă o galerie de portrete ale foștilor disidenți și opozanți ai regimului totalitar comunist, „oameni care au trăit izolarea și privarea de libertate într-un sens mult mai profund decât am fost noi forțați să le trăim pe timp de pandemie” – după cum precizează organizatorii.

„Avem de-a face atât cu un proiect istoric, cât și cu unul artistic, care aduce în atenția publicului un număr de 30 de portrete, de modele de eroi, ale căror povești sunt relatate nu doar prin fotografii, documente și informații istorice, ci și într-o manieră artistică” – anunță MNIT. Autorii sunt tineri graficieni autohtoni, reprezentativi pentru generația de azi.

Inițiat de Muzeul Național Cotroceni în 2019, la 30 de ani de la prăbușirea regimului totalitar comunist, proiectul se desfășoară, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în parteneriat cu Asociația Apulum Forum din Alba Iulia și Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a adus acest proiect la Cluj, adaptându-l pentru o expoziție stradală, pe structura „10 x 10” (inaugurată de MNIT în 2018, cu ocazia unei expoziții dedicate Centenarului, dar care și-a câștigat locul în spațiul urban, găzduind, de atunci, diverse expoziții propuse și de alte instituții sau asociații).

„Astăzi, când tot mai des cercetările specialiștilor înregistrează o recrudescență a nostalgiei după regimul comunist, când recuperarea și păstrarea memoriei este mai mult decât o necesitate, considerăm acest proiect drept o nevoie a societății, un antidot împotriva acestei amnezii colective care, încet, încet, umanizează acel regim represiv și criminal, instaurat în numele unei ideologii utopice. În vremea în care, pentru o parte dintre noi, speranța devenise singura formă irepresibilă a libertății, semeni de-ai noștri, cunoscuți sau rămași în istorie, de cele mai multe ori fără chip și fără nume, grupuri armate, intelectuali laici, clerici, elevi, studenți, muncitori și țărani, au luptat necondiționat pentru credință, dreptate și libertate. Aceștia sunt REZISTENȚII” – arată organizatorii expoziției.

Potrivit acestora, expoziția va putea fi vizitată „cel puțin până în data de 14 iunie 2020”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *