Revoluţionarii clujeni, distinşi cu placheta simbolică „25 de ani de la Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”

Instituţia Prefectului Judeţului Cluj a ţinut ca, în contextul aniversării a 25 de ani de la Revoluţia din ’89, să le acorde respectul cuvenit celor care s-au sacrificat pentru libertate la Cluj-Napoca în decembrie ‘’89. În acest sens, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan le-a înmînat placheta simbolică „25 de ani de la Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” reprezentanţilor asociaţiilor clujene de revoluţionari, respectiv Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei din judeţul Cluj, Asociaţia Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989 Cluj, Asociaţia 22 Decembrie 1989 Cluj, Asociaţia de Caritate „Revoluţia Română din Decembrie ‘89” Cluj, Asociaţia 21 Decembrie 1989 Cluj, Asociaţia Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 –Turda.

Evenimentul a avut loc la Prefectura Cluj în prezenţa Î.P.S. Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prorectorului UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a reprezentanţilor structurilor din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţul Cluj, a celor din mediul academic, a altor invitaţi.

Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, a ţinut să le spună celor prezenţi că Revoluţia din 1989 a fost ‘’un miracol’’. ‘’S-au sacrificat nişte oameni care şi-au lăsat familiile şi au ieşit în stradă pentru că nu au mai putut suporta umilinţa. Prin revoluţia din 1989, revoluţionarii au creat un prag al istoriei. Dacă pînă atunci se spunea înainte şi după primul Război mondial sau înainte şi după al Doilea război mondial, acum se spune înainte şi după Revoluţie. A fost fost un moment extraordinar pentru poporul român, care a schimbat un regim foarte cinic’’, a spus Coltor. El a subliniat că cele mai importante lucruri cîştigate în 1989 au fost libertatea de expresie, libertatea de exprimare şi libertatea de a circula. ‘’Au fost voci care au spus că la Revoluţie s-a murit degeaba. Nu este aşa. Libertatea de expresie, religioasă şi de circulaţie au fost marile drepturi cîştigate de poporul român. Cinste celor care şi-au sacrificat viaţa pentru aceste lucruri’’, a spus Coltor. Şeful Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj a adăugat, că după 25 de ani de la evenimentele din ’89 mai sînt lucruri cerute de revoluţionari şi care încă nu s-au realizat. Printre acestea se numără aplicarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi Legea lustraţiei.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut