Reinterpretarea memoriei

Expoziția „O hartă a memoriei” a Alinei Staicu de la Muzeul de Artă este o colecție a reminiscențelor, o colecție a unor duble reprezentări ale trecutului, căci picturile sunt inspirate după pozele din albumele familiei. Un proiect intrigant și interesant, o augmentare a unui album de familie, iar noi intrăm practic, în acest album, odată ce pășim în sălile Muzeului de Artă.

Născută la 19 august 1982 în Târgu Cărbunești, județul Gorj, Alina Staicu și-a descoperit pasiunea pentru artă încă de la o vârstă fragedă, devenind ulterior elevă la Liceul de Artă din Cluj-Napoca. Drumul său artistic a continuat la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția pictură, obținând licența în 2005 și continuând cu masteratul și doctoratul, pe care l-a susținut în 2012. Din 2013, ea este și cadru didactic la UAD, Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic.

Într-un reportaj realizat de TVR1, artista mărturisește: „Îmi place să mă joc cu elementele din fotografii, să le decontextualizez și să schimb personajele. În fiecare sală, portretul bunicii funcționează ca stâlp al familiei, în jurul căreia ne adunăm și ea ne ține adunați în jurul ei. Dimensiunile mici ale fotografiilor vechi mă încântă, deoarece doresc să-i determin pe oameni să se apropie. Deși tendința este să privim tablourile de la distanță, aceste lucrări implică un caracter intim și de apropiere.”

Un tablou inspirat dintr-o fotografie, care deja este o reprezentare a realității și nu realitatea însăși, readuce în scenă subiectivismul liric, care de multe ori lipsește în fotografii. Găsim în picturile Alinei Staicu amprente, mai mult decât figuri, culori și linii dinamice, care dau senzația trecerii, mai mult decât contur, monocromatică, mai mult decât culoare. Toate aceste elemente contribuie la reprezentarea sinceră a amintirii, care de multe ori e un gând fulgurant, un vis, fără date și exactitate, dar viu prin sentimente și prin emoția generată, chiar și pentru o secundă. Asta ne arată și picturile.

Biografia sa este conturată de maturitatea intelectuală și artistică, iar privitorii sunt invitați să se piardă în labirintul reprezentărilor, unde claritatea este oferită exclusiv de emoția aducerii aminte, o emoție care nu le aparține privitorilor și care este cunoscută doar de artistă.

Puteți păși în istoria personală a artistei până în data de 6 august.

Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut