Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice, pe masa consilierilor locali

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de săptămâna viitoare, proiectul referitor la aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a fost supus dezbaterii publice și s-a aflat în procedura de consultare publică în perioada 4 – 21 septembrie 2020.

În ultima vreme, s-a creat un adevărat haos în oraș în ce privește utilizarea trotinetelor de acest fel. Astfel că municipalitatea clujeană a elaborat un proiect de Regulament prin care se stabilesc condițiile de utilizare a domeniului public de către operatorii de flote de trotinete electrice și utilizatorii acestora, în limitele competențelor și atribuțiilor autorității publice locale, pentru ca circulația în municipiu să se desfășoare în condiții de siguranță pentru toate categoriile de participanți la trafic.

Prin acest regulament se stabilesc, inclusiv, o serie de obligații în sarcina operatorilor de flote de trotinete electrice cu privire la asigurarea unor cerințe de calitate și siguranță în activitatea desfășurată, relația cu autoritatea publică locală și condițiile financiare. Regulamentul elaborat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca este în concordanță cu dispozițiile similare stabilite de către autoritățile publice din alte orașe europene, Paris și Bruxelles.

Prin O.U.G. nr.13/2020 din 4 februarie 2020 de modificare și completare a OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, a fost reglementată circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

„ Începând cu luna iulie a acesti an, pe raza municipiului Cluj-Napoca s-a constatat apariția fenomenului de utilizare a trotinetelor electrice puse la dispoziția utilizatorilor de către operatori de flote de trotinete elctrice, prin intermediul unei platforme online. Staționarea și amplasarea trotinetelor electrice se face pe domeniul public în mod aleatoriu, atât de către operatori, cât și de către utilizatori, de multe ori în locuri care ostrucționează circulația. Această situație determină necesitatea intervenției autorităților publice, locale, prin reglementarea la nivel local a modului de ocupare a domeniului public cu trotinete electrice în limita competenței legale””, argumentează municipalitatea.

În regulament se arată, printre altele că staționarea respectiv amplasarea trotinetelor electrice de către operator sau utilizator este interzisă pe trotuare care au lățimea mai mică de 2 m, în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 de metri înainteși după stație, pe aliniamentele clădirilor, sau a gardurilor, în zona standurilor de taxi, în zonele trecerilor de pietoni, în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, pe spațiile verzi, în intersecții , în zona acceselor auto și pietonale, pe șantierele în lucru de pe domeniul public și nu în ultimul rând, pe gurile de canal.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut