Reglementarea circulației în jurul școlilor gherlene

Ne aflăm în plină vacanță de vară, în jurul unităților de învățământ de pe raza municipiului Gherla este liniște, dar nu pentru multă vreme. În septembrie reîncep cursurile școlare, când din nou va fi forfotă mare în vecinătatea grădinițelor și școlilor. Mai ales dimineața este o circulație intensă, când părinții însoțesc copiii la cursuri.

Problema asta dorește să o rezolve Asociația Grupul de Acțiune Locală „Plaiuri Someșene” Gherla, prin lansarea unui proiect de amenajări de sensuri unice și parcări de biciclete în jurul unităților de învățământ din oraș. Proiectul face parte din Programul Operațional Regional și are o valoare maximă de 45.000 euro. Este vorba de un proiect îndrăzneț, care dacă se va aplica va ușura mult circulația rutieră în fața instituțiilor de învățământ.

Până în prezent, polițiștii de la Poliția Rutieră și cadrele Poliției Locale au fost la datorie, în fiecare zi dirijând circulația în împrejurimile grădinițelor și școlilor. Necazul a fost că pentru posesorii de biciclete nu exista loc de parcare, mulți elevi din clasele superioare ale liceelor deplasându-se la școală cu biciclete. Unii dintre ei lăsau bicicletele pe trotuare sau rugau vecinii din casele apropiate. Asta doresc să evite cei de la GAL „Plaiuri Someșene”, cum și introducerea sensului unic ar fi o rezolvare pentru fluidizarea circulației rutiere în zonă.

În ultimii ani această problemă a stat și în atenția Primăriei Municipiului Gherla, însă concret nu s-a făcut nimic. În jurul multor școli autoturismele au fost parcate și pe zonele verzi, să nu mai vorbim de cele care pur și simplu au blocat intrările, staționând pe trotuare sau în fața porților (unde au existat porți). Sperăm ca în curând să se facă ordine în această privință.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut