Refugiați din Ucraina bolnavi de cancer, tratați la Institutul Oncologic din Cluj

Refugiați din Ucraina bolnavi de cancer sunt tratați în aceste zile de medicii de la Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță”, a anunțat chirurgul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, în timp ce tocmai se pregătea să opereze două ucrainence care suferă de cancer la sân.

Suntem obișnuiți să discutăm cu pacienții oncologici. Am fost nevoiți să învățăm cum să dăm știri nu tocmai bune, să comunicăm cu pacienții partea noastră de meserie, dar e infinit mai complicat, emoțional, să te întâlnești cu femei tinere, care au venit din Ucraina cu copii și care au probleme de natură oncologică, să-ți povestească cum și-au părăsit casele. Vă puteți imagina cât de mult se amplifică reciproc problema dezrădăcinării cu cea a cancerului. Sunt probleme sociale imense”, declară prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Tot la Institutul Oncologic din Cluj, medicul urolog Vlad Schițcu a operat un pacient din Ucraina, în vârstă de 73 de ani, care a fost diagnosticat cu tumoră vezicală și care a avut norocul să afle, dintr-o postare pe rețelele de socializare, că Institutul poate să ofere servicii medicale gratuite cetățenilor ucraineni.

Am efectuat intervenția chirurgicală, o intervenție endoscopică, minim invazivă. Ca dovadă, la 24 de ore de la intervenția chirurgicală, pacientul este cu o stare generală foarte bună, are o evoluție favorabilă și urmează să vedem, în funcție de rezultatul histopatologic, ce tratament va mai fi necesar să efectueze”, declară dr. Vlad Schiţcu.

Pacienții oncologici străini sau apatrizii proveniți din zona conflictului armat din Ucraina sunt așteptați la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca unde vor fi tratați gratuit. Institutul îi ajută pe acești cetățeni cu traducerea, cu ajutorul medicilor Mariana Bandi (ucraineană) și Ion Cojocaru și Tatiana Cirimpei (rusă).

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut