Reflecții Cromatice: Expoziția „Culori în Parc” a artistului Emil Ciubotariu

Într-o seară caldă de iunie, pe data de 10 iunie 2024, la ora 19:00, Casino – Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca a fost gazda unui eveniment artistic de excepție: vernisajul expoziției „Culori în Parc” a talentatului pictor buzoian Emil Ciubotariu. Expoziția, deschisă publicului în perioada 10-25 iunie, promite o adevărată călătorie vizuală prin universul coloristic bogat și expresiv al artistului.

Evenimentul de deschidere a fost marcat de prezența distinsei invitate speciale Margareta Catrinu și a curatorului Sergiu Man, care au adus un omagiu atât lucrărilor expuse, cât și artistului însuși. Margareta Catrinu a oferit un laudatio impresionant, subliniind profunzimea și frumusețea creațiilor lui Ciubotariu, în timp ce Sergiu Man a explicat cu elocvență semnificația picturilor expuse.

Emil Ciubotariu, cunoscut pentru utilizarea unei palete vibrante și pentru abilitatea sa de a surprinde frumusețea naturală în moduri inedite, și-a expus lucrările în numeroase locații prestigioase, inclusiv la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Galeria Cluj Art, Turnul Croitorilor și Galeria de Artă Făclia. De asemenea, a avut expoziții personale în orașe precum Valencia, Tokyo și București, și colective în Montreal, New York și Atlanta.

Un aspect distinctiv al expoziției este utilizarea tehnicii „pouring”, în câteva dintre picturi, bazată pe turnarea vopselei acrilice fluide, care adaugă un strat de complexitate și profunzime lucrărilor lui Ciubotariu. În plus, temele variate – de la peisaje ecvestre și florale, până la naturi statice și abstracte – oferă vizitatorilor o experiență vizuală bogată și captivantă.

Sergiu Man a evidențiat în discursul său calitatea picturilor lui Ciubotariu de a crea un univers miniatural plin de viață, în care fiecare lucrare este o sărbătoare a vieții însăși. Tehnicile tradiționale în vopsea pe bază de ulei, împreună cu accentele de impasto, conferă o tridimensionalitate lucrărilor, făcându-le să pară că pătrund în afara pânzei și se apropie de privitor: “Oscilând între peisaje, natură static, natură moartă, instanțe florale și mai puțin cele figurative, artistul Emil Ciubotaru recompune de fapt un album de fotografii ale sufletului, deoarece privind-ule ne vom putea regăsi îm acestea, ca și cum ele ar face parte de fapt din ființa noastră, din amintirile noastre, din experiența noastră de viață.

Ăsta e de fapt farmecul picturii lui Emil Ciubotaru, o lascivitate elegantă care te cuprinde și nu-ți mai dă drumul, deoarece culorile par tot timpul mai vii în lumea țesută de ele, iar putreziciunea și pierzania cu care ne înconjurăm nu există, ele nu pot să existe în lumea sa, deoarece pensula lui nu e capabilă să reproducă sentimentele trecătoare, ci doar ce poate fi considerat ca fiind etern și frumos.” A spus Sergiu Man.

Un simbol aparte în această expoziție este vioara, care adaugă o notă de lirism și nostalgie interbelică universului pictural creat de Emil Ciubotariu. Privitorii sunt invitați să se lase cuprinși de eleganța și vivacitatea culorilor, să descopere frumusețea eternă și să se piardă în lumea idilică pe care aceste tablouri ți-o oferă.

Expoziția „Culori în Parc” de Emil Ciubotariu reprezintă o celebrare a artei, a naturii și a frumuseții pe care acesta o aduce în viața noastră. Fiecare lucrare expusă reușește să capteze esența momentelor trecătoare ale naturii și să le transforme în amintiri eterne, impregnante cu o profunzime și o sensibilitate unică.

Pe parcursul serii de vernisaj, vizitatorii au avut ocazia să interacționeze direct cu artistul, să afle mai multe despre tehnicile și inspirațiile sale și să împărtășească impresii despre lucrările expuse.

Expoziția „Culori în Parc” este deschisă până pe 25 iunie 2024 și reprezintă o oportunitate de neratat pentru toți iubitorii de artă de a se lăsa încântați și inspirați de viziunea artistică a unui pictor de excepție. Lucrările lui Emil Ciubotariu nu doar că aduc un omagiu naturii, ci și reușesc să creeze o legătură profundă între privitor și frumusețea lumii înconjurătoare, oferind un refugiu vizual în mijlocul vieții citadine.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut