Ravel și Prokofiev sau despre dramele războiului

* vineri, 16 iunie * 19.00

Filarmonica Transilvania invită din nou publicul la un concert simfonic, dirijat de Andrei Feher, solist Teo Gheorghiu/pian, având în program lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski – Uvertura-fantezie Hamlet, op. 67, Maurice Ravel – Concertul pentru mâna stângă și Serghei Prokofiev – Simfonia nr. 5 în Si bemol major, op. 100.

Andrei Feher

Născut în România într-o familie de muzicieni, tânărul dirijor și-a început educația muzicală ca violonist în orașul natal Satu-Mare, înainte de a-și continua studiile la Conservatorul din Montreal, când părinții săi s-au mutat în Canada.

După ce a dobândit o experiență timpurie ca asistent al lui Fabien Gabel la Orchestre Symphonique de Quebec, la vârsta de 22 de ani Feher s-a alăturat Orchestrei din Paris ca dirijor asistent al directorului muzical al acesteia, Paavo Järvi. În perioada respectivă, a colaborat cu dirijori precum Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock și Jaap van Zweden. De asemenea, a dirijat în mod regulat orchestra în cadrul popularelor concerte pentru publicul tânăr de la Filarmonica din Paris.

Andrei Feher și-a câștigat deja o reputație datorită maturității sale muzicale. În august 2018, la vârsta de 26 de ani, acesta a fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Kitchener-Waterloo.

Pe lângă angajamentele sale cu Orchestra Simfonică Kitchener-Waterloo, printre cele mai importante evenimente recente și viitoare se numără concertele cu Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Montréal, Orchestra de Cameră Lausanne, Orchestra Simfonică din Quebec, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, Orchestra Națională Ile de France, Orchestra Metropolitană Montreal și Orchestra Națională Radio din România, ș.a.

Teo Gheorghiu

Teo Gheorghiu este, înainte de toate, un „povestitor poetic” (Neue Zürcher Zeitung), iar stilul său captivant a fascinat publicul în săli precum Wigmore Hall și Barbican. A cântat cu mare succes alături de orchestre precum Orchestra Simfonică Națională Daneză, Filarmonica Regală din Liverpool, ș.a. A colaborat cu dirijori precum Sir Neville Marriner, Vladimir Fedoseyev, Matthias Pintscher și Alexander Shelley. Totodată, colaborează frecvent cu mentorul său, Maria Joao Pires.

Născut în apropiere de Zürich, pianistul elvețiano-canadian Teo Gheorghiu a devenit cunoscut pe scena muzicală când a câștigat premiul întâi la Concursul Internațional de Pian din San Marino în 2004 și a continuat cu premiul cel mare la Concursul Internațional Franz Liszt din Weimar. A cucerit inimi în emoționantul film Vitus (2006), alături de Bruno Ganz. La vârsta de 18 ani a devenit cel mai tânăr laureat al Beethoven Fest din Bonn, iar în 2017 a primit premiul pentru cel mai bun artist canadian la Concours Musicale International din Montreal.

A locuit mulți ani la Londra, unde a studiat cu Hamish Milne. De asemenea, a colaborat cu orchestre importante, precum Orchestra Simfonică St. Gallen, Orchestra Simfonică Basel, Orchestra de Cameră Londra, Orchestra Simfonică Ceaikovski, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică Bilbao, Orchestra Simfonică din Pittsburgh, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra Filarmonică Minas Gerais din Brazilia și Orchestra Națională Radio din România. A susținut recitaluri în America Latină în țări precum Chile sau Columbia și a participat la numeroase festivaluri, printre care se numără Dvořák Prague International Music Festival, Dresdner Musikfestspiele, Ravinia Festival și Festival Strings Lucerna.

Repertoriul său cuprinde întreaga gamă de compozitori europeni, de la Bach și Enescu, la Bartók și Gurdjieff. Recent, s-a concentrat asupra unor compozitori precum Albéniz, Granados, Ravel și Debussy. Recunoașterea fondului său multicultural l-a condus la explorarea rădăcinilor sale românești, lansând în anul 2022 discul intitulat Roots (Rădăcini).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut