Răscoală în PNL

Prim vicepreședintele PNL, Rrareș Bogdan l-a atacat dur pe Ludovic Orban, cerându-i demisia din fruntea partidului. Europarlamentarul i-a reproșat lui Orban că a început să marginalizeze oameni ca Boc, Bolojan în actul guvernamental şi a luat deciziile discreţionar doar cu nişte consilieri de-ai lui. Prim vicepreședintele PNL i-a cerut demisia lui Orban, precizând că, în opinia sa, fostul premier ar fi trebuit să facă acest gest imediat după pierderea alegerilor parlamentare.

La scurt timp după atacul lui Rareș Bogdan, secretarului general al PNL, Robert Sighiartău, a lansat și el o serie de critici la adresa lui Ludovic Orban, cerându-i să renunțe la funcția de președinte. În corul celor care solicită demisia lui Orban a intrat și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

 

Valul de atauri atacurilor la adresa liderului PNL a continuat, marți, când preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, liberalul Alin Tişe, a solicitat demisia lui Ludovic Orban din fruntea partidului, precum şi a celor care au girat deciziile Biroului Permanent Naţional al formaţiunii politice.

„Cascadorii râsului politic. Noi va trebui să demisionăm, nu ei! În ultima perioadă am văzut că se discută mult în PNL despre demisii din funcţii, se cer capete şi se caută responsabilii ultimelor rezultate la alegeri. (…) Demisia lui Ludovic Orban nu e destul. Demisia tuturor acelora care au girat prin vot deciziile luate în BPN al PNL se impune. Dar, tocmai pentru că unii sunt politicieni autentici, nu mă aştept ca cineva să demisioneze sau să-şi recunoască vreo responsabilitate”, a scris, marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Alin Tişe.

El mai punctează faptul că îşi doreşte în fruntea partidului oameni „mai performanţi politic”, care au ceva concret de arătat şi de spus.

„Dar, stimaţi colegi reformatori, nu vreau să înlocuiesc pe cineva cu altcineva doar pentru că îi vânează scaunul de mult timp. Sau pentru că are costume mai frumoase şi este mai tânăr. Vreau oameni mai performanţi politic în fruntea partidului! (…) Oameni care s-au validat politic şi administrativ de-a lungul timpului, nu oportunişti, povestitori obosiţi, politicieni de paie, oameni fără caracter. Oameni care au ceva concret de arătat şi de spus. Nu oameni pe care nu îi votează nici propria lor familie. Nu oameni care stau la vânătoare de scaune şi oscioare. Nu mă va putea conduce nimeni, niciodată, inferior politic. Sunt deja de prea mulţi ani în politică, am muncit enorm şi nu mai accept incompetenţi şi incapabili să mă conducă. Cum să reformezi o ţară cu un partid nereformat condus de indivizi, unii dintre ei fără valoare politică, combinagii (dar bine orientaţi în gaşca care trebuie sau susţinuţi de cine trebuie!)?! Unii se urcă în aceste funcţii, considerând ca le-au adus de acasă, de la mama lor, iar apoi doar cu SMURD-ul mai poţi să îi dai jos”, mai scrie Alin Tişe

Boc: Congresul reprezintă momentul pentru a se discuta „instituţional” ce trebuie făcut cu partidul

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu a dorit să se pronunțe cu privire la solicitările venite din partea unor lideri PNL privind demisia lui Orban, însă a precizat că un Congres statutar reprezintă momentul pentru a se discuta „instituţional” ce trebuie făcut cu partidul.

„Nu am nicio funcţie în PNL şi nici nu-mi doresc o funcţie în PNL, ca să fie lucrurile acestea foarte clare şi ferme. În privinţa dezbaterilor, bun, PNL este un partid viu, dinamic, până la un punct acest lucru este firesc. Cele exprimate de colegii mei au reprezentat puncte de vedere din interior exprimate în exterior şi eu consider că, până la un punct, precizarea acestor lucruri este firească, dar continuarea acestor lucruri mi se pare nefirească. Cred că dezbaterea trebuie să rămână de aici înainte în partid, vom avea un Congres când el va fi organizat, potrivit statutului. La acel Congres sper să fie o competiţie între programe politice şi mai puţin între persoane, pentru că PNL de programe politice are nevoie, care, evident, să fie susţinute de persoane credibile”, a afirmat Boc.

El a susţinut că PNL are nevoie şi de Rareş Bogdan şi de Ludovic Orban şi de Robert Sighiartău şi de alţi colegi.

„De toţi avem nevoie în PNL, pentru că toţi formăm o echipă, iar cei care vor merge la Congres vor stabili locul fiecăruia, după programul şi proiectul politic pe care îl susţine. În concluzie, consider că acum avem o nevoie de o performanţă în actul de guvernare, acest lucru este stringent, fundamental pentru PNL – performanţă în actul de guvernare. Problemele noastre interne, ok, au fost punctate, lucrurile acestea şi în interior s-au dezbătut, dar, acum, continuând aceste lucruri în fiecare zi, acest lucru mi se pare ineficient şi neproductiv pentru PNL şi cred că vom găsi şi vom avea înţelepciunea necesară să ne concentrăm pe actul de guvernare. (…) Să trecem bugetul cât mai repede prin Parlament, să continuăm parteneriatul cu preşedintele României în interes public şi să avem un succes în actul de guvernare. Aceasta este părerea mea, a unui om care nu are nicio funcţie şi nu doreşte nicio funcţie în PNL”, a explicat fostul premier.

Întrebat dacă preşedintele PNL, Ludovic Orban, ar trebui schimbat, el a răspuns: „Repet, aceste lucruri nu se discută decât la Congres”.

„Acolo este momentul în care discutăm instituţional ce trebuie făcut cu partidul pe baza platformelor oferite. Repet, partidul are nevoie de experienţa fiecăruia, că nu suntem foarte mulţi. De aceea, cred că fiecare pe componenta lui are loc în acest partid democrat, mare, deschis, vibrant. Vedeţi, este viu”, a afirmat Boc.

Orban: Preşedintele PNL este ales de congres

Ludovic Orban a ținut să le transmită celor care i-a cerut să plece din fruntea PNL că orice problemă legată de partid trebuie discutată în interiorul formaţiunii şi a subliniat că până la congres, care ar urma să aibă loc în acest an, el este liderul PNL.

„Nu am obiceiul să polemizez cu colegii mei de partid în public. În calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, obligaţia mea este să asigur coeziunea partidului, obligaţia mea este să particip la asigurarea unităţii şi eficienţei în guvernarea de coaliţie şi cred că cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii pentru rezolvarea problemelor, aşteaptă de la noi o organizare eficientă în bătălia cu pandemia, de asemenea, aşteaptă de la noi o reluare rapidă a creşterii economice, care să permită creşterea calităţii vieţii şi a standardului de viaţă pentru fiecare român. Orice am de discutat discut în interiorul PNL. (…) Preşedintele PNL este ales de congres. PNL a avut un congres în iunie 2017 şi va avea un congres în cursul acestui an. Până la acest congres, eu sunt preşedinte. Dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat, voi anunţa public acest lucru”, a spus Orban.

El a reiterat că „orice problemă trebuie discutată în forurile statutare ale PNL”. „Eu acolo discut cu colegii mei, nu în spaţiul public”, a declarat preşedintele PNL.

Orban a făcut aceste declaraţii după ce s-a vaccinat anti-COVID-19 la Centrul de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut