PUZ-ul pentru primul Centru de Transplant Multiorgan din România, pe masa consilierilor locali

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Centrul de Transplant Integrat din Cluj-Napoca va fi analizat de consilierii locali în ședința deliberativului din 2 septembrie.

PUZU-ul reglementează zona situată în ansamblul medical de pe strada Clinicilor și artera Hasdeu, în suprafață de 7,4 hectare aflată în proprietatea Consiliului Județean Cluj și care face parte din Ansamblul Urban Protejat. Centrul de transplant va fi construit pe o suprafață de 1,5 hectare și potrivit documentației ar urma să se edifice două clădiri, unite între ele printr-un portic, clădiri cu înălțime maximă de 28,5, respectiv 25,5 metri – o clădire cu 4 niveluri de subsol, parter, cinci etaje și unul tehnic (pentru un heliport) pe strada V. Babeș, iar cealaltă, cu 4 niveluri de subsol, parter, 4 etaje, situată pe Aleea Studenților, lângă biserica din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie. Clădirile vor fi deservite de parcări subterane – 160 de locuri pentru personal, pacienți și aparținători, dar și de o platformă specială destinată doar ambulanțelor, platformă amenajată la sol.

Accesul se va face din strada Victor Babeș, unde este intrarea principală în acest centru și unde va funcționa și platforma de parcare pentru ambulanțe, dar se va face intrarea și în parkingul subteran. De asemenea, se propune și utilizarea aleei de acces a Spitalului de Pneumoftiziologie de pe strada Hasdeu (acces logistic și la morga din subsol). Potrivit PUZ-ului, nu se pun probleme majore de aglomerare a traficului în zona unde va fi amplasat acest centru.

Primul Centru de Transplant Multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut