Putin vrea ‘eliberarea’ completă a Donbasului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că obiectivul principal al ‘operaţiunii speciale militare’ a Rusiei în Ucraina nu s-a schimbat şi constă în ‘eliberarea’ completă a Donbasului (est), relatează Reuters.

Exprimându-se la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) la Samarkand (Uzbekistan), preşedintele rus a acuzat Occidentul că în decurs de decenii a dorit să dezmembreze Rusia şi a spus că şi-a trimis armata în Ucraina în februarie pentru a contracara acest obiectiv.

Evocând în public conflictul din Ucraina pentru prima dată de când a început săptămâna trecută contraofensiva forţelor ucrainene, care au dislocat armata rusă din regiunea Harkov (nord-est), Vladimir Putin a ameninţat cu bombardarea infrastructurilor ucrainene şi a afirmat: ‘Vom vedea cum se va termina această (contra-ofensivă)’.

Putin a spus că Rusia nu se grăbeşte să termine campania sa militară în Ucraina, asigurând că strategia forţelor ruse nu s-a schimbat şi că acestea continuă să cucerească teritorii, potrivit AFP.

‘Operaţiunile noastre ofensive în Donbas nu s-au oprit, ele avansează într-un ritm lent. Planul (de operaţiuni) nu necesită schimbare (…), nu ne grăbim’, a afirmat Vladimir Putin.

Aceste declaraţii ale preşedintelui rus intervin după ce îi spusese în aceeaşi zi premierului indian Narendra Modi că va face tot posibilul pentru a termina cât mai repede conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

‘Cunosc poziţia dumneavoastră cu privire la conflictul în Ucraina, îngrijorările dumneavoastră pe care le exprimaţi frecvent. Vom face totul pentru a-l termina cât mai repede posibil’, a declarat Putin într-o discuţie purtată vineri în cadrul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO) la Samarkand (în Uzbekistan), conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Creată în 2001, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai grupează Rusia, China, India, Pakistan şi patru state din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, urmând să i se alăture şi Iranul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut