Punct de colectare a medicamentelor reziduale, la Centrul „Sf. Nectarie”

Intenția înființării unui punct de colectare a medicamentelor reziduale a fost anunțată, cu puțin timp în urmă, de directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, părintele dr. Bogdan Chiorean, acesta motivându-și inițiativa prin aceea că tone de astfel deșeuri periculoase ajung, anual, la groapa de gunoi.

Zilele trecute, pr. Bogdan Chiorean a precizat, pentru Făclia, că proiectul este aproape de finalizare, iar medicamentele reziduale vor fi colectate de la populație pe bază de recompensă.

„Am văzut că, în ceea ce privește colectarea deșeurilor nepericuloase – carton, doze de aluminiu, pet-uri – merge foarte bine ideea asta, pe bază de recompensă, se practică tot mai mult, mai ales la marile magazine, la supermarket-uri, dar totuși România încă ignoră colectarea medicamentelor, care sunt deșeuri periculoase. Fără să avem o situație exactă, se estimează că în România aproximativ 1500 de tone de medicamente expirate ajung anual ori în sistemul de canalizare, ori la groapa de gunoi. Nu e o estimare exactă, e doar o aproximare bazată pe informații legate de loturile care au expirat, cam ce credem că se întâmplă, dar, probabil, situația e mult mai gravă de atât.

Sigur că există o lege a medicamentului, prin care farmaciile ar trebui să colecteze aceste medicamente, dar procesul întâmpină anumite probleme, nu vreau să le discut acum, cauzele sunt multiple, astfel că, în realitate, nu se prea colectează. Știți că e acea exprimare, că «omul are o pungă cu pungi», dar are și o pungă cu medicamente, de obicei, acasă. Astea nu lipsesc de la nimeni și foarte multe nu sunt păstrate în condiții optime, la temperatura care trebuie, sau sunt ținute ani de zile prin sertare și în momentul în care expiră, ca simplu cetățean nu știi ce să faci cu ele, nu știi unde să le duci. Unele farmacii solicită bonul, de unde le-ai cumpărat, și, evident, dacă au expirat, sunt mai vechi de doi-trei ani, nu-l mai ai. Sunt tare multe neajunsuri în sistemul acesta de colectare.

Ce încercăm noi să facem este să colectăm medicamente expirate, medicamente care și-au schimbat aspectul, culoarea, consistența, medicamente care nu mai au termenul de valabilitate înscris sau poate nu mai este vizibil. Adică, să le colectăm la noi, la Centrul «Sf. Nectarie», și să le predăm în condiții de siguranță unei firme care să le incinereze. Evident, n-o să colectăm medicamente care au un regim special – citostatice, psihotrope sau opioide, care se dau pe acele rețete verzi sau galbene, fiindcă acelea fac obiectul unei colectări pe baza unui proces verbal și ar trebui duse exact la farmacia de unde au fost achiziționate. Dar, sigur că acelea sunt mai puține, nu sunt așa multe astfel de medicamente care să rămână, pentru că ele eliberându-se cu rețetă, de obicei sunt doar cantități moderate, care să ajungă pentru o perioadă limitată de timp, nu ca o cutie de Ibuprofen pe care, în caz de nevoie, să o ai acasă și să expire în timp” – a declarat, pentru Făclia, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative, pr. Bogdan Chiorean.

Potrivit acestuia, la Centrul „Sf. Nectarie” există, oricum, un oficiu de depozitare temporară a deșeurilor periculoase, astfel că medicamentele colectate vor fi depozitate în acest oficiu, de unde vor fi preluate, cântărite și incinerate de firma care se ocupă de colectarea deșeurilor periculoase, cu care Centrul are contract.

Referitor la modul de recompensare a celor care predau astfel de medicamente, pr. Bogdan Chiorean a precizat că nu a fost stabilită, încă, o formă foarte concretă a recompensei, dar estimează că se vor încheia contracte cu anumiți furnizori de medicamente și cu anumite farmacii, prin care Centrul „Sf. Nectarie” să fie sponsorizat cu suplimente alimentare sau anumite dispozitive medicale pe care să le poată oferi celor care colectează cel puțin 100 de grame de medicamente și le predau centrului.

În ce privește medicamentele „în termen”, uneori foarte scumpe, care rămân după terminarea tratamentului sau la decesul unui membru al familiei, pr. Bogdan Chiorean a precizat că acestea NU pot fi preluate nici la Centrul „Sf. Nectarie” și nici în farmacii.

„Cunosc aspectul acesta, ne lovim și noi foarte des de situația asta în cadrul centrului, pentru că sunt aparținători care vin și spun: «Ne-au rămas acasă, după ce a decedat tata, mama, cineva din familie, atâtea medicamente, sunt în termen de valabilitate». Ei bine, problema e, până la un punct, obiectivă, este justificată, dar nu poți prelua niște medicamente despre care nu știi modul în care au fost depozitate, temperatura la care au fost depozitate. Sunt medicamente care dacă nu sunt, de exemplu, ținute la frigider, la maxim 4-6 grade, își pierd eficiența, ceea ce e foarte riscant. Sau medicamente care au fost ținute în mașină. Sunt foarte mulți oameni care-și lasă anumite medicamente în mașină, or știm că în mașină, pe timp de vară, se dezvoltă temperaturi poate și de 50 de grade. Și apoi, nu putem garanta calitatea medicamentului, odată ce a ieșit din farmacie și nu mai știm ce circuit a avut. E riscant să preluăm medicamente de felul ăsta, deși, într-adevăr, e o foarte mare risipă și o cheltuială extraordinară de bani. Ca să nu mai zic de faptul că există pe piață și medicamente contrafăcute, s-ar putea să vină cineva cu o cutie de știu eu ce și să fie altceva sau să fie dozajul necorespunzător și e riscant” – a declarat pr. Bogdan Chiorean.

Directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” și-a exprimat speranța ca acest punct de colectare medicamente reziduale să fie deschis de la 1 iunie, modalitățile concrete de derulare a proiectului urmând a fi anunțate public la demararea acestuia.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut