PSD, „de-a curmezișul” la România Educată?

Nu toți social democrații agreează, se pare, programul președintelui Klaus Iohannis, România Educată. Altminteri, ar susține toate propunerile colegilor liberali de modificare la viitoarele legi ale educației. Un semnal de alarmă a fost tras de un PSD-ist din Maramureș, ale cărui declarații nu au trecut neobservate, punctând necesitatea unor anumite amendamente, în Parlament. Aleșii liberali clujeni nu se îngrijorează, însă, din acest punct de vedere.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, spune că partidul din care face are „toată deschiderea” pentru orice propunere argumentată. “Legile educației sunt în dezbatere publică. Din septembrie vor intra în circuitul parlamentar. Orice propunere argumentată merită analizată, iar PNL are toata deschiderea în acest sens”, a declarat pentru Făclia deputatul Radu Moisin.

Deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan, subliniază că decizia politică se ia la nivelul coaliției, dar că fiecare are, desigur, dreptul să depună câte amendamente vrea. „Dreptul de a depune amendamente nu poate fi îngrădit de către nimeni, însă decizia politică privind modul în care vor arăta legile în domeniul educației sau în orice alt domeniu, se ia în coaliție. Că anumiți colegi doresc să depună un amendament în plus față de ce decizie se ia, sigur, este dreptul fiecărui parlamentar…De-a lungul timpului, pe diferite proiecte, au fost amendamente depuse, unele au fost acceptate, altele nu…”, a declarat parlamentarul liberal.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, atrage atenția, pe de altă parte, că e necesară o consultare cât mai largă a tuturor celor implicați pe marginea acestor proiecte de legi.

„Pentru ca vorbim de o reformă în educație, de o separare a legislației preuniversitare pe de-o parte și universitare pe de altă parte, au apărut cum era si firesc multe elemente noi. Prin urmare proiectele de lege puse în consultare publică vor întra în dezbaterea Parlamentului  în noua sesiune parlamentară.

Sunt unele aspecte încă in discuție și cu siguranță este nevoie de  o consultare cât mai largă a tuturor factorilor implicați pentru găsirea celor mai bune prevederi legislative.

Partidul Social Democrat prin tradiția sa, v a susține și promova spre dezbatere în Parlament propunerile rezultate”, a afirmat Alexandru Cordoș.

Opoziția cere retragerea proiectelor

Dezbaterea pe proiectele de legi ale Educației se apropie de final, astfel că pe parcursul câtorva săptămâni s-au conturat o serie de propuneri. Foarte multe au venit din partea elevilor, nemulțumiți de unele modificări, dar și din partea profesorilor, care nici ei nu susțin neapărat schimbările cu care Ministerul Educației a ieșit în spațiul public. Nemulțumiți sunt, pe de altă parte, și unii reprezentanți ai opoziției, care cer retragerea proiectelor din mai multe motive.

Astfel, zilele trecute, USR a solicitat retragerea noilor legi ale Educaţiei prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu, apreciind că proiectele sunt „anti-liberale” şi „amplifică politizarea” educaţiei şi controlul politic central asupra acesteia. Solicitarea celor de la USR este susținută și de reprezentanții AUR, care spun că asistăm la o distrugere sistematică a învățământului clasic.

„Neregulile ar bulversa” sistemul educațional

Vicepreședinte PSD, Gabriel Valer Zetea, a anunțat, zilele trecute, că va depune în Parlament amendamente la proiectele de legi ale Educației, pentru a corecta “neregulile” care “ar bulversa extrem de mult sistemul educațional cât și statutul profesorilor”

Acesta este lider PSD Maramureș, deputat PSD și totdată, vicepreședinte al partidului din coaliția de guvernare. Gabriel Zetea a scris pe pagina sa de Facebook că cei prezenți la discuțiile la care au participat și secretarul de stat în Ministerul Educației Antoneta Bolchiș, subprefectul județului și inspectorul școlar județean, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe aspecte cuprinse în acest proiect de lege.

Cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică din 13 iulie până în data de 24 august 2022 și pot fi modificate, în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut