Protestele medicilor de familie clujeni încep joi

Medicii de familie clujeni vor protesta joi, 18 ianuarie, în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj visavi de recentele măsuri fiscale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care îi pun în imposibilitatea de a-și mai desfășura activitatea începând din luna februarie a acestui an.

Potrivit președintei Asociației Medicilor de Familie Cluj, dr. Emiliana Costiug noile modificări legislative privind medicina de familie vor închide cabinetele medicilor de familie: „Ne trezim că după trei luni în care ne-au fost întârziate plățile pe lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2023 au venit cu niște modificări legislative care vor determina închiderea multor cabinete ale medicilor de familie, mai ales ale acelora din mediul rural și cu puțini pacienți. Asta pentru că din veniturile preconizate care scad cu 30-40% nu poți să susții funcționarea unei unități sanitare. Ca urmare, ne-am organizat, am avut nenumărate întâlniri la nivelul Asociației Medicilor de Familie Cluj, la nivelul patronatelor din țară. S-au făcut grupe de lucru și s-au făcut simulări privind posibilitatea de a funcționa în continuare, dar se pare că nu există nici o șansă. Factorii de decizie nu dau nici o șansă medicilor de familie.

De la 1 februarie 2024 medicii de familie nu vor mai încheia contracte cu Casa. „În aceste condiții de la 1 februarie 2024 nu vom mai semna contract cu Casa și nu știu ce se va mai alege. În asemenea condiții, am falimenta majoritatea dintre noi. Nu am crezut că putem să ajungem aici ca stat european, care și-a luat angajamentul față de Banca Mondială să aibă o medicină de familie performantă. După ce am făcut investiții în dotări, angajări ca să ne extindem echipa ca să putem să acordăm servicii de calitate pacienților, ne aflăm în imposibilitatea de a plăti cheltuielile de funcționare ale cabinetului.”, spune președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Medicii de familie clujeni s-au mobilizat și vor ieși joi la proteste. „Luni s-a depus cerere ca să fie un protest legal și joi între orele 9:00 și 11:00 vom protesta în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.”, anunță dr. Emiliana Costiug, reprezentanta medicilor de familie din Cluj.

Guvernanții îngroapă medicina de familie

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), sindicat medical național, susține punctele de vedere ale Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și ale Colegiului Medicilor din România (CMR) cu privire la noile măsuri fiscale luate de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinelor de medicină de familie cu 25% pentru anul 2024 față de anul trecut.

Potrivit reprezentanților CFSMR, această nouă măsură fiscală luată de CNAS „o să genereze un aflux mai mare de pacienți către Unitățile de Primiri Urgențe din cadrul spitalelor unde se știe deja, costurile asigurării asistenței medicale sunt mai ridicate”. Măsurile fiscale luate de CNAS s-au luat în contextul în care „există un deficit major de medici de familie”, iar aplicarea lor va conduce la creșterea și agravarea acestui deficit. Mai mult, 25% din medicii de familie au vârsta peste 65 de ani, iar din datele SNMF reiese că în viitorul apropiat va alea loc un val masiv de pensionări ale medicilor de familie, fapt care va crește semnificativ deficitul amintit.

De asemenea, reprezentanții CFSMR atrag atenția asupra faptului că reducerea drastică a resurselor financiare va duce și la scăderea rolului preventiv al medicinei de familie. În anul 2023, valoarea punctului pentru o consultație la medicul specialist din ambulator a fost de 4,5 lei, iar pentru anul 2024 va fi 3,3.

Totodată, conducerea Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) afirmă că „într-un sistem sanitar nefuncțional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autoritățile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie”, reducând cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 comparativ cu 2023.

Problema deficitului major de medici de familie este semnalată și de reprezentanții SNMF care susțin că „este imperios necesar ca guvernanții să adopte măsuri care să remedieze diminuarea veniturilor cabinetelor medicilor de familie și nicidecum să reducă drastic finanțarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate”. În opinia acestora, autoritățile nu își doresc ca populația să beneficieze de servicii decontate la medicul de familie și guvernanții îngroapă mai mult sistemul sanitar, prin scăderea finanțării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activități birocratice inutile, prin menținerea unui sistem informatic nefuncțional. „Cum să explicăm altfel faptul că autoritățile au decis decimarea fondului alocat asistenței medicale primare? Să fie asta o strategie bine pusă la punct pentru slăbirea medicinei de familie și, implicit, a accesului populației la servicii medicale? Sau este strategia Guvernului de a „stimula” tinerii medici să aleagă să profeseze ca medici de familie? Dacă destabilizezi baza piramidei, până la urmă, cade și vârful.”, afirmă reprezentanții SNMF.

La rândul lor, reprezentanții Colegiului Medicilor din România consideră că insuficienta finanțare a medicilor de familie are consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației. Aceștia atrag atenția că sunt încălcate obligațiile asumate de autorități, în mod repetat și în diverse forme, atât față de partenerii europeni, cât și față de corpul medical, prin acordurile și contractele negociate și încheiate în anul 2023.

sursă foto:stirimed.ro

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut