Proteste la Madrid împotriva amnistierii secesioniştilor catalani

Zeci de mii de manifestanţi au protestat duminică la Madrid împotriva unui proiect de lege care îi amnistiază pe secesioniştii catalani, relatează AFP.

„Vă cer să retrageţi această amnistie”, a spus Alberto Nunez Fico, liderul Partidului Popular, de dreapta, care a convocat demonstraţia. În prezenţa a doi foşti premieri conservatori, Jose Maria Aznar şi Mariano Rajoy, el a adăugat: „Spania nu este de vânzare (…) Spania este un stat de drept unde toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, în faţa justiţiei”.

Conform prefecturii capitalei spaniole, au participat circa 20.000 de protestatari, care au scandat „Pedro, demisia!”.

Guvernul socialist spaniol condus de premierul Pedro Sanchez după alegerile din iulie 2023 este susţinut de două partide secesioniste din Catalonia. Acestea au pus condiţia amnistierii militanţilor implicaţi în declararea independenţei provinciei respective în 2017.

Congresul Spaniei se va întruni în 30 mai pentru aprobarea definitivă a măsurii, care a fost deja votată de majoritatea deputaţilor, în primă lectură, în 14 martie.

Unul din principalii beneficiari ai legii organice denumite de partidele de stânga care au propus-o „amnistie pentru normalizarea instituţională, socială şi politică în Catalonia” ar fi Carles Puigdemont. Fostul lider regional catalan s-a sustras justiţiei spaniole, după tentativa de secesiune, refugiindu-se în Belgia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut