Proști, proști, dar să fie proștii noști

Cam cu un an în urmă, înaintea moțiunii de cenzură care a dus la demiterea guvernului Dăncilă, liberalul Rareș Bogdan, acum europarlamentar din partea aceluiași partid, susținea că PNL nu va primi în rândurile sale „niciun primar, parlamentar, lider PSD”, pentru că „timp de trei ani acești oameni și-au bătut joc de români”. Dar PNL a ajuns la conducerea țării, acum se apropie alegerile locale, iar din declarațiile de atunci ale liderului liberal a rămas cam ceea ce rămâne din afirmațiile tuturor politicienilor: nimic.

Departe de mine gândul de a contrazice ceea ce spunea cu patos actualul europarlamentar în august 2019. În proporție de 99% sunt de acord cu afirmația respectivă. (Procentul de 1% este rezervat unor probabilități statistice, căci, de regulă, este greu ca toate celea să fie sau albe sau negre: mai pot exista, teoretic cel puțin, și excepții.) Însă, trebuie să recunoaștem că, una peste alta, faptele cam așa au stat: prestația PSD-ului condus de Dragnea, care și-a mătrășit în repetate rânduri propriile guverne, a fost de-a dreptul penibilă.

Iar dacă dictonul conform căruia oamenii sunt așa cum îi arată gesturile pe care le fac este adevărat, atunci și membrii partidului cu pricina nu au cum fi altfel decât atitudinea pe care au avut-o. Nici din punct de vedere strict administrativ, social-democrații nu pot fi bănuiți de cine știe ce competențe. O listă a localităților cu primari pesediști în care nu s-a făcut nimic bun este mult prea lungă pentru a fi publicată în orice ziar. Iar o listă a primarilor pesediști cu dosare este cam la fel de întinsă. Așa că teoria cu nici un PSD-ist în PNL pare a fi și astăzi în regulă. Și așa părea să fie și pentru PNL. Dar, asta numai în 2019. Acum am ajuns în 2020, și, așa cum le stă bine politicienilor români, liberalii fac astăzi exact invers de cum au spus ieri că vor face.

Că așa stau lucrurile poate vedea oricine. De o vreme încoace, PNL-ul a început o campanie – aflată acum în plină desfășurare – de racolare a primarilor pesediști. Liberalii au reușit să descopere, de-a lungul și de-a latul țării, o grămadă de primari pesediști nu corupți, nu incompetenți, ci dimpotrivă, plini de merite, inteligență și doldora de proiecte. O spune chiar și liderul PNL Iași, onorabilul Costel Alexe, în prezent și ministru al Mediului, care a reușit performanța de a-l muta pe Mihai Chirică, edilul-șef al ”dulcelui tîrg”, la PNL : ”Avem și în județ primari PSD foarte buni”. Ca să vezi. Și Iașiul nu este o excepție. Același lucru se întâmplă cam peste tot: și în Giurgiu, și în Argeș, ba chiar și în Cluj, unde 13 primari pesediști s-au mutat cu arme și bagaje la frații liberali. Și tot asta se întâmplă – râsul lumii – și în Teleorman, până de curând fieful lui Dragnea, Dăncilă și Carmen Dan, județ în care nu mai puțin de 19 primari și-au descoperit vocații liberale. Până acum.

Că interesele liberalilor vizează alegerile locale și parlamentare, este clar. Cu cât mai mulți primari ai, cu atâtea mai multe șanse există de a aduna voturi și pentru Consiliile Județene, dar și pentru Parlament. Însă, de ce au ales peneliștii să aplice exact vechea tactică a pesediștilor, de racolare a unora pe care îi considera până mai ieri de-a dreptul proști, este ceva mai puțin limpede. Să fie oare eterna lipsă de ”cadre” a partidelor românești? Cel mai probabil.

Sau oare, brusc, prin trecerea la liberali, foștii pesediști devin, dintr-o dată, ultra-competenți? Puțin probabil. Mai degrabă intervine cugetarea strămoșească ”proști, proști, dar îs proștii noști”.

Articole din aceeasi categorie