Propunere lansată de la Cluj: trotinetele electrice să fie asimilate legislativ mopedelor

Asociația clujeană Metro Urban lansează în dezbatere publică o serie de propuneri menite să ducă la modificări legislative astfel încât să scadă accidentele în care sunt implicate trotinetele electrice.

Metro Urban Cluj consideră că următoarele măsuri vor spori siguranța în trafic, cât și cea a conducătorilor de trotinetele electrice: curs de legislație rutieră obligatorie, viteza limitată la maxim 15 km/h, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!

Practic solicităm parlamentarilor, să ia în considerare și dezbatere, posibilitatea ca din punct de vedere legislativ, trotinetele electrice să fie asimilate parțial categoriei „moped” din Codul Rutier.

Metro Urban susține că amendamentul depus de deputatul Andronache Gabriel – <<trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h>> este curajos și relevant, însă considerăm că acesta trebuie acompaniat de: curs de legislație rutieră obligatorie, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!” arată semnatarii acestui apel, Vladimir Dan, fostul subprefect de Cluj, Alin Danci, antreprenorul Mihai Curteanu și fostul deputat Horia Nasra.

Concret, se propune ca trotinetele electrice să fie asimilate legislativ mopedelor conform Ordonanței de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, preluate și prezentate opiniei publice în luna septembrie 2022 de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, Cluj-Napoca fiind în topul național. Pe lânga statistica deloc încurajatoare dată de numărul de accidente grave, trebuie amintite și numeroasele accidente minore.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut