Proprietarii de locuinţe iau în calcul reducerea preţurilor

Un studiu efectuat la începutul acestei luni de Imobiliare.ro arată că, după două luni de stagnare a tranzacţiior, o bună parte dintre proprietarii de locuinţe se gândesc fie la o reducere a preţurilor de vânzare, fie la o diminuare a chiriilor, iar unii dintre ei au luiat deja decizii în acest sens.

Circa 30% din vânzătorii de locuinţe au declarat că nu au scăzut prețul pentru a putea vinde, 31% au aplicat sau intenționează să aplice o scădere de până la 5%, 26% și-ar reduce pretențiile cu 5%-10%, iar 13% cu un procent cuprins între 10%-20%. Dintre potențialii vânzători, 14% se așteaptă să vândă în maximum o lună, 36% în una până la trei luni, 27% în trei până la șase luni, iar 23% în peste șase luni. Privind evoluția prețurilor, 52% dintre vânzători cred că prețurile vor rămâne la fel în perioada următoare, 22% se așteaptă la scăderi de până la 5%, 18% la o diminuare de 5%-10%, 3% la un declin de 10%-20%, iar ceilalţi estimează că vor avea loc scăderi de peste 20%.

Dintre proprietarii care vor să închirieze o locuinţă, 30% au declarat că nu au scăzut prețul pentru a putea vinde, în vreme ce 19% și-au redus (sau intenționează să-și reducă) așteptările cu până la 5%, 30% cu 5%-10%, 16% cu 10%-20%, iar 7% cu peste 20%. Dintre ei, 21% se așteaptă să încheie o tranzacție într-o săptămână, 41% într-o lună, 25% în una până la trei luni, iar 13% în trei luni.

Aproximativ 39% dintre persoanele care oferă locuinţe pentru închiriat cred că prețurile vor rămâne la fel în perioada următoare, 17% cred că acestea vor scădea cu până la 5%, în vreme ce 23% se așteaptă la un recul de 5%-10%, 11% la un minus de 10%-20%, iar circa 10% estimează că vor avea loc scăderi de peste 20%.

Se reiau vizionările de locuinţe

Conform studiului, majoritatea proprietarilor de locuinţe sunt dispuși să primească clienți la vizionări în urma relaxării restricțiilor de circulație. În opinia ambelor categorii de respondenți, pe primul loc în rândul motivelor care împiedică, în momentul de față, încheierea unor tranzacții se situează starea de urgență și restrângerea liberei circulații impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.

De asemenea, 75,5% dintre vânzători au declarat că vor primi clienți în vizită după încheierea situației de urgență, 23% au precizat că vor face asta doar dacă se vor folosi materiale de protecție și doar 1,5% au spus că nu sunt dispuși să primească potențiali cumpărători. Dintre cei care au imobile de închiriat, 98% au declarat că vor primi clienți la vizionare după relaxarea condițiilor de deplasare, în vreme ce doar 2% au spus că nu; dintre proprietarii deschiși la vizionări, 88% au precizat că vor face acest lucru doar dacă se va folosi echipament de protecție.

Dintre cei care au răspuns chestionarului, 75% au o proprietate de vânzare, iar 25% de închiriat.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *