Proiectul Spitalului Pediatric Monobloc, pregătit pentru finanțare

Consilierii locali clujeni au votat un proiect privind= aprobarea P.U.Z. – „Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Cluj-Napoca”, str. Borhanciului; beneficiar: Consiliul Județean Cluj. Dezbaterea a fost necesară în regim de urgență pentru ca acest proiect să poată fi depus spre finanțare prin PNRR, iar 1 septembrie este data limită.

În deschiderea ședinței de for local, primarul Emil Boc a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitatea clujeană, și în contextul tuturor inițiativelor pe care administrația locală și județeană le are în vedere în domeniul sănătății.

Cu o suprafață utilă de 42.936 mp, viitoarea construcție va reprezenta un adevărat catalizator urban în partea de sud-est a municipiului Cluj-Napoca, la limita cartierelor Gheorgheni și Borhanci, zonă aflată în plin proces de urbanizare. Viitorul spital va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai inalte standarde europene și va oferi un spectru larg si complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

În urmă cu mai bine de un an, Consiliul Județean Cluj anunța că a recepționat studiul care indică structura optimă a viitorului Spital Pediatric Monobloc, respectiv modul de organizare a serviciilor medicale ce vor fi oferite. Studiul a vizat, în principal, identificarea necesarului de paturi, definirea circuitelor și a cerințelor privind organizarea lor, gruparea funcțiunilor, tipurile de finisaje necesare și nu numai.

Astfel, Spitalul Pediatric Monobloc va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori. Spitalul va avea 12 secții, iar la demisolul clădirii vor fi asigurate peste 650 de locuri de parcare. Va exista, de asemenea, și un heliport.

Totodată, oferta de servicii medicale va crește și ea, spitalul urmând să devină o alternativă viabilă pentru pacienții care, în prezent, se adresează altor spitale de profil renumite din România și străinătate. Se va pune accentul pe îmbunătățirea experienței la internare a copiilor și însoțitorilor lor, prin reducerea stresului provocat de o astfel de procedură medicală, neplăcută pentru cei mici. Nu în ultimul rând, printre funcțiunile anexe propuse în incinta noului spital cu profil regional se numără construirea unei creșe/grădinițe, amenajarea unor trasee de plimbare și spații de joacă, magazine de jucării, etc.

Conform reprezentanților CJ Cluj, având în vedere faptul că media anuală a externărilor se situează în jurul valorii de 24.000, experții care au întocmit studiul au estimat o creștere a adresabilității viitorului spital pediatric, atât ca urmare a diversificării gamei de servicii medicale oferite și a creșterii gradului de confort și siguranță pentru pacienți și aparținători, cât și a reducerii barierelor în accesarea acestor servicii, precum costul ridicat, distanța prea mare, lipsa timpului, liste de așteptare prea lungi, etc.

Pentru a putea fi previzionată modalitatea cea mai eficientă de organizare a viitorului spital, studiul a pornit de la situația actuală și cea preexistentă. Prin intermediul unei cercetări extrem de complexe a fost evaluată structura actualului Spital Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, vizată fiind o perioadă de patru ani, respectiv 2015-2019.  Au fost, astfel, analizați cei mai importanți indicatori de utilizare eficientă a serviciilor de pediatrie oferite, precum durata medie de spitalizare, rata de utilizare a paturilor sau complexitatea cazurilor spitalizate. Au fost, totodată, analizate în detaliu oferta de servicii medicale din sfera pediatrică din întreaga regiune, prognoza demografică, frecvența categoriilor și a grupelor de diagnostic, precum și nevoile anticipate de servicii de sănătate.

Obiectivul principal este de a atinge eficiența maximă a întregului complex, reunind forma și funcționalitatea pentru a produce un model de spital eficient și receptiv, sporind optimizarea tuturor proceselor de îngrijire în serviciul utilizatorilor (pacienți, profesioniști și vizitatori).

Amca COLIBĂȘAMU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut