Proiectul privind pensiile speciale, criticat de USR şi Forţa Dreptei

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au criticat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, precum şi modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care prevede calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul a fost adoptat de deputaţi cu 196 voturi „pentru”, 32 „contra” şi 14 abţineri, actul normativ urmând să se întoarcă la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Senat.

Deputata independentă Violeta Alexandru, reprezentantă a partidului Forţa Dreptei, a cerut amânarea dezbaterilor şi votului pe proiectul de lege, care, până la şedinţa de plen, nu a avut raport.

„Stimaţi colegi, ştiţi ce votaţi? Raportul acestui important subiect pentru societatea românească, şi anume aşa zisa reformă a pensiilor speciale, este încărcat acum 2 minute. Cum este posibil să ne cereţi să dăm un vot pe ceva ce n-am apucat nici în diagonală să vedem, dar să studiem?”, a spus deputata.

Deputatul USR Cristian Seidler a susţinut solicitarea de amânare a dezbaterilor, argumentând că proiectul are peste 200 de pagini, cu „amendamente-surpriză”, propunerea fiind respinsă. El a susţinut apoi că proiectul este de fapt o lege de salvare a pensiilor speciale.

„E o lege de fapt de salvare a pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt nişte nedreptăţi pe care voi, PSD şi PNL, le-aţi înfiinţat de-a lungul timpului. Discutăm acum despre acest proiect referitor la pensiile speciale doar pentru că de-a lungul timpului USR a pus presiune politică, publică, repetată, continuă pe acest subiect şi pentru că am introdus în PNRR acest jalon. Cu plăcere! (…) Încercaţi şi de această dată să păcăliţi. (…) În conformitate cu acest proiect de lege, nici peste 20 de ani beneficiarii pensiilor speciale nu se vor pensiona toţi la 65 de ani, precum în sistemul public. Nici peste 20 de ani pensiile categoriilor speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din întreaga carieră, de 35 de ani, aşa cum se întâmplă astăzi în sistemul public. Asta în condiţiile în care PNRR-ul este un contract până în 2026, iar voi astăzi în Comisia de muncă aţi introdus un amendament care face ca aplicarea aceste legi să înceapă de fapt doar din 2029. Asta este minciună, manipulare sau ipocrizie!”, a afirmat Seidler.

Violeta Alexandru a revenit la microfon pentru a susţine faptul că „această coaliţie căreia îi este frică cârpeşte lucrurile”.

„Îmi propuneţi ca, atunci când eu voi avea 70 de ani, să văd oarece schimbări în domeniul pensiilor speciale a celor care primesc o pensie formată din două părţi – una pe contributivitate la salarii consistente – şi una specială din bugetul de stat, care n-are nicio legătură cu contributivitatea şi care este un premiu care n-are nimic de-a face cu principiul care guvernează pensia contributivă, deşi asta aţi făcut – le-aţi amestecat de s-a făcut o „salată” din care nu mai înţeleg oamenii nimic. Îmi doresc o reformă astăzi, când oamenii spun: „Opriţi aceste privilegii, daţi pensii pe contributivitate tuturor.” (…) Sunt prea multe nereguli în sistemul public care, dacă nu sunt corectate, nu vor duce la nimic consistent pentru această ţară”, a afirmat deputata.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a amintit că în 2018 între cei care au votat un proiect de lege de adoptare a implementării pensiilor speciale pentru Consiliul Concurenţei s-au aflat Dan Barna. Tudor Benga, Mihai Botez, Iulian Bulai, Nicuşor Dan, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Ion Stelian, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Bogdan Rodeanu şi Emanuel Ungureanu.

„Mă întreb ce este în sufletul unui USR-ist să trebuiască de dimineaţa până seara, luni, marţi şi miercuri, să voteze legi ale PSD, susţinute sau împreună depuse cu PNL şi cu actuala coaliţie majoritară de eliminare şi abrogare a pensiilor speciale pentru mai multe categorii. Însă astăzi e un moment important pentru Parlamentul României, dar şi pentru societatea românească. Pentru prima dată în 34 de ani Parlamentul abrogă pensiile speciale ale parlamentarilor şi la două ore distanţă impozitează, elimină pensii pentru mai toate categoriile profesionale din România. (…) Da, şi dumneavoastră aţi votat pensii speciale măcar pentru Consiliul Concurenţei. (…) Vă mulţumesc, stimaţi colegi din USR, pentru faptul că aţi votat legea pe care am iniţiat-o în numele PSD şi a grupului parlamentar, de eliminare a pensiilor parlamentarilor”, a spus Simonis.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, i-a invitat pe colegii săi să aibă în vedere şi eliminarea acelor restricţii care reprezintă „izvorul acestor pensii speciale” şi ale altor tipuri de compensaţii.

„Am să fiu foarte antipatic, pentru că am să vă spun de ce a apărut forma aceasta de pensii speciale sau alte tipuri de compensaţii. Ela au apărut la pachet cu o serie de interdicţii. În momentul în care într-o profesiune există interdicţii, în mod simetric au apărut şi asemenea formule de compensare. Asta ca să nu mai fie considerate chestiuni care sunt în toată lumea democratică, sub o formă sau alta, şi ele funcţionează şi asigură funcţionarea acelei lumi. (…) După părerea mea, eliminarea lor ar trebui să vină la pachet cu eliminarea restricţiilor care sunt impuse, pentru că în momentul acela lucrurile s-ar echilibra. (…) Îmi aduc aminte că în anii ’90, la începutul lor, nu existau nici compensări, nici restricţii, Odată ce restricţiile au început să fie introduse, au venit uşor, uşor şi compensările. Aşa au apărut ANI, aşa au apărut foarte multe instituţii care după aceea au vegheat asupra respectării restricţiilor. Deci, după părerea mea, eliminarea nu poate veni decât la pachet cu ridicarea restricţiilor”, a opinat Pambuccian.

Deputatul PNL Florin Roman a dorit să precizeze că pensiile speciale au mai fost tăiate de două ori şi a acuzat USR că „au reuşit să salveze pensiile speciale, mergând pe acel amendament pe retroactivitate”, condiţii în care respectivul proiect a fost declarat neconstituţional.

„Deşi am atras atenţia că aceasta va duce proiectul de lege într-o lege neconstituţională, au ţinut morţiş doar ca să puncteze în planul imaginii, însă pensiile speciale au rămas şi pentru asta trebuie ca acei beneficiari să le mulţumească colegilor de la USR. Şi de această dată va fi un proiect care, din punctul meu de vedere, ridică serioase semne de întrebare, tocmai pentru că s-au amestecat, aşa cum spunea Violeta Alexandru, lucrurile”, a transmis Roman.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind pensiile speciale, actul normativ urmând să se întoarcă la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Senat.

S-au înregistrat 196 voturi „pentru”, 32 „contra” şi 14 abţineri.

„Precizăm că amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege faţă de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Legea se întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă”, se precizează în raportul comisiilor de specialitate.

„Actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii”, se mai precizează în documentul citat.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut