Proiectele Fundației Doina Cornea

Datorită interesului manifestat de primarul Emil Boc și de Consiliul Local, casa în care a locuit Doina Cornea se va transforma, cu ajutorul fundației care poartă numele disidentei anticomuniste, într-o veritabilă casă memorială – a anunțat fiul acesteia, Leontin Iuhas, adăugând că până atunci, datorită proiectului „Case de poveste” al Asociației Create.Act.Enjoy, casa Doinei Cornea a putut fi vizitată în toamna anului trecut și va mai putea fi văzută o dată și în această primăvară.

„Un proiect important al nostru este acela de a înființa Editura Fundației Doina Cornea. Planul nostru inițial era să debutăm cu albumul cu desene și picturi ale Doinei Cornea. Datorită faptului că ne-a părăsit cel care a susținut înființarea fundației, s-a înscris în aceasta, dar i-a și dat binecuvântarea, vom devansa lansarea editurii. Colega noastră, doamna Liana Goța, a realizat pentru Televiziunea Națională Română (Canalele TVR2 și TVR3) emisiuni de autor cu Preasfințitul Florentin, emisiuni care, datorită unicității lor, au intrat în arhiva Televiziunii. Episcopul Florentin venea cu plăcere doar în emisiunile Lianei, care din 2008 până în prezent au putut fi vizionate pe postul național al Televiziunii Publice. Transcrierea acestor stări de vorbă se va transforma într-o carte care se numește sugestiv «Liana și Episcopul».  Datorită pandemiei și restricțiilor provocate de aceasta am amânat expoziția de pictură și desen Doina Cornea, de la Muzeul de Artă din Cluj, din luna mai 2021, pentru aceeași lună a anului 2022. Și, având acest timp suplimentar de pregătire, vă asigur că va fi un eveniment! Nu va fi o simplă expoziție de pictură…” – a anunțat președintele fundației, Leontin Iuhas.

Un alt proiect anunțat constă în înființarea unei Biblioteci a Fundației Doina Cornea, afiliată Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, și care să fie „o bibliotecă a lucrărilor despre rezistența la comunism, nu doar la noi. „Facem parte dintr-o zonă geografică în care timp de o jumătate de secol, cel puțin, s-a luptat împotriva comunismului. Am dori ca această bibliotecă să ofere cercetătorilor posibilitatea studierii comunismului și a rezistenței opuse acestuia în întreaga Europă de Est. (…) Această bibliotecă se va încadra perfect în ceea ce aveam noi deja ca proiect, înființarea la Cluj a Memorialului Doina Cornea – Memorial al Rezistenței Împotriva Comunismului” – a spus Leontin Iuhas.

Potrivit acestuia, cel mai important proiect al fundației este un proiect susținut de mama sa, „este proiectul lui Constantin Ticu-Dumitrescu, este proiectul domnului Octav Bjoza, ca reprezentant al foștilor deținuți politici din România, este proiectul domnului Emil Constantinescu, ca sprijinitor ferm al descoperirii victimelor comunismului din România, este proiectul doamnei Liana Goța, ca realizatoare a nenumărate filme-mărturie cu foști deținuți politici, este acum proiectul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România al Fundației Doina Cornea (CICCR), al cărui director este domnul Marius Oprea. Dar, în primul rând, este proiectul lui Marius Oprea, cel care, de mulți ani, înfruntând toate opreliștile politice, a reușit să-și formeze o echipă de istorici și arheologi cu care au bătut țara în lung și-n lat, scoțând la lumină ororile comunismului, descoperind victimele acestuia și redându-le familiilor, pentru a fi îngropate creștinește”.

Programul de cercetări al CICCR de anul acesta include atât continuarea investigațiilor în șantiere de cercetare arheologică deschise în anii anteriori, cât și deschiderea unor șantiere noi. De asemeni – a anunțat Leontin Iuhas -, se va face o nouă încercare de descoperire a locului unde a fost înhumat Iuliu Maniu la Sighet, pe baza unor noi informații obținute de la martori.

„În toate textele, luările de cuvânt, pozițiile publice exprimate de doamna Doina Cornea, apărea, ca punct central, adevărul, necesitatea noastră de a trăi în adevăr.  Nu știu în câte suflete au prins rădăcini cuvintele ei, dar știu că scopul fundației tocmai acesta este: să le facem cunoscute, să le aducem sau re-aducem în conștiințele noastre. Dorim ca și Fundația Doina Cornea să contribuie, ca o mică rotiță într-un angrenaj uriaș, la dezvoltarea pe baze sănătoase a societății românești. Dar ce înseamnă oare baze sănătoase? Cum poate fi pusă o societate care, poate, este într-o oarecare derivă, pe niște baze sănătoase? Dar este posibil ca o societate, poate bolnavă, să se vindece dintr-odată? Nu, nu este posibil. În schimb, fiecare dintre noi – ca părți componente ale societății -, putem face eforturi individuale. Efortul de a ne cunoaște trecutul, cu părțile lui bune, dar și cu părțile lui rele. Efortul de a ne asuma și părțile mai negre ale istoriei noastre, tocmai pentru a nu ajunge cândva să le repetăm. Dar pentru aceasta trebuie să le cunoaștem. Câțiva oameni, printre care și mama, au făcut acest efort chiar înainte de 1989, suferind represalii din partea regimului comunist. Și după Decembrie 1989 mama și-a dedicat o mare parte a timpului recuperării memoriei poporului român, prin strângerea de date și documente sau mărturii și punerea lor la dispoziția unor instituții și organizații, cum ar fi Institutul pentru Istoria Recentă din cadrul Facultății de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a Fundației Memoria, a Memorialului Sighet.  Acum ne-am unit, câteva organizații, tocmai datorită faptului că avem o preocupare comună: păstrarea vie a MEMORIEI. A memoriei poporului român” – a spus Leontin Iuhas.

Fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea și-a exprimat speranța că societatea românească îi va sprijini în realizarea acestor obiective, apreciind că o fundație nu poate exista „decât atunci când dovedește societății în care activează că este utilă și că merită să fie susținută”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut