Proiecte în interesul românilor, promovate de deputatul PSD Cornel Itu

Deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu, a votat, în ședința de miercuri, pentru adoptarea unor noi legi care protejează românii de provocările economice și sociale pe care epidemia de coronavirus le accentuează sau le creează. Astfel, a fost adoptată o lege anti-cămătărie- Legea împotriva dobânzilor excesive.
Conform parlamentarului, noua lege se aplică inclusiv creditelor în derulare și prevede că pentru creditele ipotecare, DAE nu poate fi mai mare decât dobânda de referință a BNR +2%. De asemenea, pentru creditele de consum, DAE nu va depăși dobanda de referință a BNR +15%. În ceea ce privește creditele se consum mai mici de 15.000 lei, suma totală de rambursat nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. Prin acest act normativ se blochează practicarea de dobânzi excesive, măsura de a le plafona fiind practicată deja în multe state UE.
De asemenea, un alt proiect important este cel prin care părinţii îşi pot lua zile libere plătite de angajator pentru supravegherea copiilor şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar. Potrivit legii, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. “Potrivit unui” amendament, “prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”. Un alt amendament arată că prevederile legii se prelungesc până la ridicarea tuturor restricţiilor impuse de epidemia cu COVID-19. De asemenea, pot beneficia de aceste prevederi părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial), înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ”, a declarat Cornel Itu.
În aceeași ședință, deputatul Cornel Itu a respins proiectul de lege privind Codul administrativ, în care era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii, proiect inițiat de UDMR.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Proiecte în interesul românilor, promovate de deputatul PSD Cornel Itu

  1. Aurel Bria

    Strada care duce la locatiile de afaceri ale dlui Deputat Itu, in Gherla, a fost reabilitatå cu atentie si mult in avans fatå de celelte stråzi din oras, posibil pentru cå are / a avut aceiasi culoare politicå cu primarul, vice primarul, membrii ai CL….