Proiecte edilitare la Gherla

În municipiul Gherla a devenit tradiție ca edilii orașului să se consulte cu populația în privința proiectelor pe care doresc să le realizeze. Recent a început votul final in cadrul procesului de Bugetare participativă 2022.

În următoarele săptămâni, gherlenii vor decide – prin vot online – care sunt cele 3 proiecte pe care Primăria le va implementa începând cu a doua parte a anului 2022. De acum, fiecare gherlean poate vota un proiect dintre cele 12 inițiative care au trecut mai departe în etapa finală de vot.

Numele celor 12 de proiecte selectate (primele două proiecte cele mai votate din fiecare domeniu, iar următoarele în ordinea numărului de voturi din toate domeniile) sunt: Digitalizare: 1. Achiziție parcometre + Digitalizarea plății locurilor de parcare – Zona centrală – Parcul Mic = 45 voturi; 2. Program de educație digitală a vârstnicilor – 31 voturi; Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației: 1. Plăcuțe denumire străzi și numere imobile + Orientarea publică în orașul baroc – 42 voturi; 2. Amenajarea teritoriului prin crearea de noi locuri de parcare și asigurarea siguranței pietonilor – str. Vasile Alecsandri – 37 voturi; Amenajare de spații verzi, locuri de joacă și/sau spații publice: 1. Renovarea Monumentului Eroilor din Băița și amenajarea spațiului public unde se află amplasat monumentul – 119 voturi; 2. Parcul Vesel din Hășdate – Amenajare spațiu verde și loc de joacă pentru copii – 97 voturi; 3. Zona de relaxare cu hamace și lazy bag in parcul mare – 53 voturi (redistribuire);  4. Cimitir pentru animale – 20 de voturi (redistribuire); Infrastructură educațională și de sănătate: 1. Business Hub – 28 voturi; Infrastructură culturală și/ sau sportivă: 1. Street workout – 115 voturi;  2. Instalarea de panouri digitale în municipiul Gherla – 21 voturi; Protecția mediului: 1. Amplasare panouri informative în zonele de agrement – 6 voturi .

Prima etapă de vot s-a desfășurat în perioada 16 – 30 aprilie . În această etapă, anume votul pe domenii, fiecare cetățean a avut 6 voturi – un vot pentru câte un proiect din fiecare domeniu. Au fost depuse 27 de inițiative, din care au fost declarate eligibile 17 inițiative – după perioada de analiză din punct de vedere tehnic și legal de către departamentele din cadrul Primăriei.  Zilele trecute s-au afișat public cele 12 proiecte – cele mai votate inițiative depuse de gherleni pe platformă, care vor intra în etapa finală de vot – primele două proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu au intrat automat în etapa de vot final. După etapa finală de vot, se va face validarea voturilor și se vor selecta trei proiecte – câte un proiect clasat în funcție de numărul de voturi, aparținând unui domeniu separat, va fi selectat automat cu condiția să acumuleze minim 50 de voturi. În 10 iunie 2022 cetățenii vor afla care sunt cele 3 proiecte pe care Primăria le va implementa, începând cu a doua parte a anului 2022.

Iată, un mod eficient pentru a se consulta cu cetățenii municipiului Gherla în domeniul planurilor și proiectelor edilitare, care ușurează și munca administrației locale, dornică să satisfacă toate cererile și doleanțele locuitorilor. Gherlenii nu au dus lipsă  niciodată de astfel de inițiative.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut