Proiecte cu bătaie lungă, pentru județul Cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, miercuri, care sunt principalele proiecte noi și în derulare pe care forul administrativ le are în vedere, în acest mandat. Clujul milion este una din inițiative și vizează plantarea unui milion de arbori, în județ, în următorii 10 ani.

Proiectul Clujul milion presupune un protocol de colaborare cu USAMV și plantarea unui milion de arbori, în următorii 10 ani. E un proiect unic în România, e un proiect mare, prin care Consiliul Județean va primi, în mod gratuit de la USAMV puieții, iar noi, Consiliul Județean, vom realiza efectiv punerea în practică a proiectului, prin parteneriate cu asociații, fundații, primării, școli. Scopul este creșterea calității aerului în județul Cluj, și a calității vieții, susținerea ecosistemelor degradate și creșterea gradului de protecție a biodiversității. Vom începe acest proiect chiar din acest an, e un peoiect foarte important(…) Cheltuiala pe care noi o vom face va fi în parteneriat cu asociații și fundații, nu apelăm la nicio altă firmă intermediară. Puietul este oferit gratuit”, a declarat Alin Tișe.

Șeful CJ a mai precizat că nevoia de a planta arbori și de a face reîmpăduriri apare ca un obiectiv în planul de reamenajare a teritoriului pe care CJ în derulează cu Banca Mondială.

Cu bicicleta prin județ

Un alt proiect pe care Consiliul Județean Cluj îl are în vedere îi vizează pe bicicliști. Proiectul Velo Cluj presupune realizarea , în primă etapă, a 100 kilometri de pistă de biciclete, pe trei trasee. Primul este Cluj-Napoca, prin Sălicea, Ciurila, Petreștii de Jos, Cheile Turzii, al doilea este Cheile Turzii-Turda, iar al treilea, Cluj Napoca, Sălicea, Liteni, Săvădisla, Băișoara, până în muntele Băișorii. „Vom da drumul la un studiu de prefezabilitate, care va indica numărul de potențiali utilizatori, traseul și starea drumului, și clarificarea situației juridice în privința terenului folosit. Vom încerca să simplificăm procedurile.

Normalitate în toate școlile clujene

Un alt proiect vizează domeniul educației și își propune să asigure în fiecare școală din județ apă potabilă, canalizare și internet. „Sută la sută din școlile și gădinițele din județ au toaletă în clădire. Clujul este un județ care în acest an s-a închis această problemă, am intrat în normalitate. De asemenea, avem sută la sută din școli și grădinițe cu apă în clădire. Problema este că apa nu este potabilă în toate”, a declarat Alin Tișe.

Cel de-al patrulea proiect nou anunțat se referă la crearea în comuna Ciurila, satul Sălicea, a Centrului Sportiv Metropolitan Cluj“. Urmând a beneficia atât de finanțare de la Compania Națională de Investiții cât și din bugetul Consiliului, prin intermediul proiectului va fi construit, pe o suprafață de 7 ha pusă la dispoziție de Primăria Ciurila, un complex sportiv multifuncțional unic în România și care va dispune de numeroase facilități.

Cel mai important proiect – Spitalul Pediatric Monobloc

Un alt proiect important este legat de Spitalul Pediatric Monobloc. „Am făcut pași importanți anul acesta. Este un proiect finanțat în totalitate din bani europeni. Suntem în faza de a lansa concursul de soluții. Estimăm ca până la finele anului 2021 să și semnăm contractul de începere a execuției. Este un spital monobloc modern, de anvergură regională. Este poate cel mai important proiect din acest mandat”, a mai spus Tișe.

Reabilitarea drumurilor județene este în continuare, pe lista de priorități ale CJ Cluj, în momentul de față, peste 70% din drumuri fiind îmbunătățite. „Au mai rămas 225 de kilometri de drum unde trebuie intervenit, anul următor, iar în 2021 obiectivul este sută la sută drumuri întreținute”, a mai afirmat președintele CJ Cluj.

O altă inițiativă pentru care deja s-au făcut pași importanți este Centrul Integrat de Transplant, cu 98% finanțare europeană. „Suntem în faza de proiectare, urmează să scoatem la licitație execuția”, a mai spus Tișe.

Totodată, administrația județeană are în vedere, revitalizarea Parcului Hoia. Cu o valoare estimată de circa 59 de milioane de lei, proiectul de revitalizare a Parcului Hoia și de extindere a acestuia de la 12 la 42 de ha a făcut pași importanți în ultima perioadă. După aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, sunt deja în curs de desfășurare acțiuni de plantare de arboripe pajiștea est, urmând ca în etapele ulterioare să fie amenajată o barieră vegetală către Tetarom și să fie realizată infrastructura de drumuri, inclusiv alei, piste și parc de biciclete, locuri de joacă și de picnic etc.Totodată, vor fi amenajate un sat de vacanță, un centru pentru vizitatorișio clădire administrativă. Finalizarea proiectului tehnic și scoaterea la licitație a execuției sunt preconizate pentru luna ianuarie 2021. Pentru acest proiect Consiliul Județean va solicita finanțare europeană prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

Park and Ride

În valoare de circa 62 de milioane de lei, facilitatea ce va fi construită de Consiliul Județean în proximitatea Aeroportului va contribui la decongestionarea traficului în municipiul Cluj-Napoca. Prin intermediul proiectului vor fi create 855 de locuri de parcare pentru autoturisme, o miniautogară pentru 8 autocare, stații de încărcare electrică, dar și o clădire administrativă în cadrul căreia Consiliul Județean intenționează să ofere spații inclusiv pentru desfășurarea activității serviciilor publicede permise și înmatriculări auto și chiar pașapoarte.

Eforturile de impulsionare a dezvoltării Zonei Turda-Câmpia Turzii continuă prin edificarea celui de-al 5-lea parc industrial Tetarom. În prezent se află în derulare procedurile care vizează asigurarea infrastructurii de acces în parc prin realizarea conexiunilor la cele mai importante artere rutiere din zona: A3 și DN 15. După ce a fost deja elaborat Planul Urbanistic Zonal, începerea execuției efective este prevăzută a avea loc anul viitor.

Centrul de Inovare, Testare și Promovare este un alt proiect ambițios al Consiliului Județean care va fi destinat testării autovehiculelor autonome și a tehnologiilor tip „SmartCity”. Pentru proiect și-au manifestat deja interesul și susținerea atât Universitatea Tehnică, cât și investitori importanți din județ.

De asemenea, în vederea debirocratizării administrației și a digitalizării activității,Consiliul Județean derulează un proiect european, în valoare de 3 milioane de euro, care vizează informatizarea serviciilor oferite cetățenilor.

În ceea ce privește definitiva rezolvare a problemei deșeurilor și deplina intrare în normalitate, după darea în folosință a celulei nr. 1 a CMID se află în curs de derulare o serie de proceduri care vizează optimizarea tehnologiilor de selectare și depozitare a deșeurilor, pentru a crește cât mai mult durata de utilizarea celulei numărul 1. În prezent, se lucrează la Stația deTratare Mecano Biologică, perioada preconizată de finalizare fiind luna aprilie 2021. În perioada următoare Consiliul Județean Cluj va optimiza Stația de Tratare Mecano Biologică, conform noilor tehnologii prin realizarea unei stații de sortare, a unei stații de tratare (TMB) cu biouscare și digestie anaerobă.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut