Proiect pilot de monitorizare a țânțarilor invazivi, derulat de USAMV la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu”

Riscul introducerii țânțarilor exotici și, implicit, a agenților patogeni transmiși de aceștia în aeroport, respectiv aeronave, este examinat, în premieră națională, în cadrul unui proiect pilot inițiat de Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj. Proiectul este derulat de Disciplina de Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, prin prof. dr. Andrei Daniel Mihalca și drd. Cintia Horvath.

Obiectivul major al studiului este „supravegherea activă a țânțarilor invazivi în incinta aeroportului”, esențială pentru succesul unui program de control al speciilor de țânțari nativi sau invazivi. Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală.

„Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie. Recent, colectivul nostru a publicat un articol despre răspândirea tuturor speciilor de țânțari din România. Continuăm astfel cercetările noastre în domeniul vectorilor și bolilor transmise de vectori. Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale (Kenya, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria), dar și România”, declară coordonatorul proiectului, prof. dr. Andrei Mihalca.

Potrivit declarației drd. Cintia Horvath, în Europa, creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. „În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea țânțarului tigru asiatic în Europa. Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia, precum și multe alte zone. Proiectul este o premieră națională și mulțumim conducerii aeroportului pentru sprijinul necondiționat acordat”, declară drd. Cintia Horvath.

***

Țânțarii sunt printre cele mai răspândite insecte dăunătoare care afectează sănătatea și bunăstarea omului și a animalelor domestice. Potrivit specialiștilor, în România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva dintre aceste specii reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om. Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex pipiens, care se hrănește pe păsări și este implicat în transmiterea virusului West Nile. Grație adaptabilității acestor insecte la diverse tipuri de mediu, unele specii se pot dezvolta cu ușurință în orice habitat.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie