Proiect pentru gestionarea fostei rampe temporare de gunoi de la Pata Rât

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și ministrul Mediului, Tanczos Barna, au lansat marți un proiect european în valoare de 12,3 milioane de lei, pentru gestionarea fostei rampe de gunoi de la Pata Rât.

Proiectul, denumit „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată’ (RTD-CCP) implementat prin programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice şi ecosisteme’ (RO-Mediu) – Apelul 2 – „Măsuri de reducere a contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare” este finanţat cu 85% prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European SEE 2014-2021 şi cu 15% de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Proiectul va avea beneficii concrete de mediu, cum ar fi reducerea contaminării cu substanțe periculoase, introducerea deșeurilor tratate în economia circulară, dezafectarea depozitului temporar de deșeuri municipale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării solului și a apelor de suprafață, precum și o importantă economie a costurilor de relocare a deșeurilor.

„E vorba de un proiect finanţat pe fonduri norvegiene şi guvernamentale, prim Ministerul Mediului, un proiect de 12 milioane de lei, care, practic, are trei dimensiuni. O dimensiune de mediu, pentru că diminuează poluarea şi ne ajută să eliminăm într-o manieră inovativă deşeurile din rampa temporară care a existat în Cluj-Napoca în perioada 2015-2023. În al doilea rând, este un proiect care se va constitui într-un model de bună practică la nivel naţional şi internaţional prin tehnologia oferită şi aici este a treia dimensiune a proiectului, cea de inovare, de valorificare a utilizării deşeurilor într-o manieră inovatoare, având ca partener şi Universitatea Babeş-Bolyai, ca soluţii tehnologice pe care să le avem în vedere în implementarea proiectului”, a declarat primarul Emil Boc.

Ministrul Mediului a lăudat implicarea autorităţilor din Cluj în programele de protejare a mediului.

„Programele noastre de finanţare, inclusiv cel pe care l-am prezentat astăzi, sunt îmbrăţişate şi sunt susţinute în judeţul Cluj în general, de autorităţile locale din judeţul Cluj în general, în mod special de Primăria Cluj-Napoca. Pistele de biciclete care se fac, trotuarele, transportul public, eficienţa energetică, vin să protejeze mediul înconjurător”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a spus că municipiul Cluj-Napoca este un exemplu pentru toatță țara din punct de vedere a modului în care este protejat mediul.

„De fiecare dată când vin aici constat acele diferențele dintre Cluj și alte municipii din țară din punct de vedere al protejării mediului la Cluj și lipa unor programe similare în alte localități”, a spus Barna.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut