Profesorul „Bogo” și jurnalistul Marius Avram, la prima carte „vie” dedicată Clujului

Profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici a lansat joi, 25 mai 2023, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei o nouă carte, „Secvențe inedite din istoria Clujului – oraș și județ”. Cea de-a doisprezecea carte a profesorului clujean și prima in colaborare cu jurnalistul clujean Marius Avram a apărut la Editura Arcadia Media din Cluj-Napoca.

Prin demersul nostru am căutat să găsim lucruri inedite, mai puțin cunoscute, un fel de „știri istorice”. Am găsit lucruri pe care puțini le cunosc, de exemplu, că în Cluj a locuit o stră-stră nepoată actualului rege al Marii Britanii, că în centrul Clujului în beciul unui local există fundația unei case romane, faptul că din Cluj a pornit firul romanului Dracula sau că odinioară capitala acestei regiuni, să-i zicem azi județul Cluj, era la Liteni. Am sperat ca în acest fel, prezentând niște lucruri scurte și inedite, vom reuși să atragem mai mult spre istoria orașului, deoarece cunoscând mai bine istoria vom reuși să ne iubim mai mult orașul.”, a spus jurnalistul Marius Avram.

Cartea aceasta am vrut s-o fac vie, stilul care mă caracterizează”, a afirmat profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. După cum a mărturisit tot autorul, în conceperea acestei noi cărți „a fost provocat de un nou teritoriu de exploatare”, să expună jurnalistic istorisirile sale. „Tipul acesta de abordare l-am făcut pentru clujeni, pentru a se constitui o conștiință civică. Nu neapărat este vorba de istorie. Dar să știi locurile unde te preumbli, unde lucrezi. Dacă le cunoști, le privești altfel. Vă mulțumesc că sunteți aici. Știu că sunteți atașați de cultura civică, cultura orașului care încet-încet se va face.” , a spus profesorul clujean.

Prezent la lansare, dr. Remus Câmpeanu de la Institutul de Istorie „George Barițiu” a precizat: „Profesorul Bogosavlievici este cel care asigură legătura dintre mediul academic și comunitate printr-un discurs curațat de ideologie, interesat de trecutul istoric, așa cum a fost el, de comunitatea transilvană, în general, a Clujului, în mod special, de fenomenele care s-au petrecut aici, nedorind să demonstreze nimic”.

Profesorul Bogosavlievici are talentul de a te plimba printre vampiri sau prin mănăstiri misterioase”

Detaliile fac istoria frumoasă. Din acest punct de vedere profesorul Bogosavlievici are talentul de a te plimba printre vampiri, prin mănăstiri misterioase, prin biserici franciscane cu tot felul de mistere, cu picturi și statuiete. Te plimbă pe străzile orașului, pe Ulița Lupilor. Aș vrea să am talentul lui de a povesti istoria așa. Ceea ce noi, istoricii, prezentăm într-o formă științifică, înțelegându-ne numai noi între noi, profesorul Bogosavlievici are talentul de a coborî la nivelul omului căruia îi place istoria. În cărțile lui nu există ideologie, nu există superioritate etnică. Fericirea lui este că s-a născut aici și lucrează în cel mai reprezentativ eșantion al Transilvaniei – Clujul, cu toate comunitățile, confesiunile Transilvaniei istorice. La el nu ai să vezi vreun partizanat pentru acest mozaic cultural foarte divers. El ne povestește la fel de frumos și despre hoștezeni, și despre Biserica Franciscană, și despre Biserica Sf. Mihail, și despre cei care au vrut să vânda statuia lui Matei Corvin. Toate poveștile sunt egale în interes, deși fenomenele, amploarea lor diferă. Dar felul în care sunt împachetate este extrem de atractiv.”, a mai afirmat dr. Remus Câmpeanu.

Demersul profesorului Bogosavlievici îmbogățește comunitatea

În același ton descrie volumul și prof. univ. dr. Radu Ardevan: „Cartea este extrem de frumos povestită, accesibilă, atractivă pentru cititori”, adăugând că reprezintă „un pas important pentru comunitate”. „Autorul nu s-a rezumat la Cluj. El a lărgit cercul interesului și ne conducere cu același farmec, aceeași pricepere, aceleași principii dincolo de orizontul orașului, învățăndu-ne să cunoaștem regiunea ca să găsim ceea ce nu se știe, se uită, încărcătura de istorie. Lucrurile acestea prin pana domniei sale își încep drumul în conștiința unui public tot mai larg și mai interesat. Un demers ca cel al profesorului Bogosavlievici îmbogățește comunitatea, regiunea. Îmbogățește cultura națională cu ceea ce ar putea constitui patrimoniul: acumulările trecutului, văzute, palpabile, și nevăzute, legende urbane sau rurale – toate fac parte din devenirea respectivelor comunități multietnice, multilingvistice.”, a adăugat prof. univ. dr. Radu Ardevan.

Volumul este tradus în limbile maghiară și engleză, astfel potrivit prof. dr. Laszlo Alexandru, prezent de asemenea la eveniment, cartea se deschide către un public larg, clujenilor, publicului clujean de limba maghiară, dar și publicului străin. De altfel prof. dr. Laszlo Alexandru a vorbit despre carte în aceleași trei limbi.

Documente scumpe la vedere din colecția jurnalistului Marius Avram

Lansarea cărții s-a desfășurat într-o ambianță deosebită, creată de expoziția de documente rare din colecția privată a omului de presă Marius Avram. „Marius Avram este un jurnalist din generatia veche. Mai sunt printre noi oameni care au fost formați în perioada în care ziaristul era o personalitate a acestui oraș, lua atitudine, își asuma consecințele atitudinilor sale, iar Marius Avram este un simbol pentru presa clujeană. Îi mulțumesc foarte mult că a rămas alături de instituțiile de cultură, alături de muzee, de biblioteci, de carte și pentru faptul că este un om care apreciază foarte mult istoria și o colecționează. Colecția lui Marius Avram este este din ce în ce mai cunoscută.”, a spus gazda evenimentului, dr. Tudor Sălăgean, mangerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. În expoziția inedită s-au putut admira fotografii de copertă: Nicolae Titulescu împreună cu ministri de externe din Europa (Realitatea Ilustrată- 1934), Nicolae Titulescu (Cele trei Crișuri – 1929); documente: act din anul 1919 al Delegației României la Tratatul de la Paris, telegramă trimisă de Alexandu Vaida Voevod din 1929; corespondență aparținând lui Spiru Haret; gravuri cu Horea în audiență la împărat și martiriul lui Horea și Cloșca; fotografii cu Clujul din anii 1850-1860. Jurnalistul Marius Avram are un stil personal de a-și prezenta expozițiile, aceasta fiind o expoziție de o după-masă cu piese rare.

TIA SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut