Profesorii clujeni, „școliți” digital

Pandemia de coronavirus a scos la iveală o serie de minusuri în sistemul educațional, mai ales în ceea ce privește învățarea online. Mulți profesori au fost luați prin surprindere, în unele cazuri competențele lor digitale lăsând de dorit. Acum municipalitatea vrea să ia măsuri pentru instruirea lor.

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința din 4 mai, un proiect de hotărâre privind suportarea de la buget a finanțării de bază necesară acoperirii cheltuielilor pentru perfecționarea competențelor digitale ale cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și a regulamentului de alocare a sumelor necesare contravalorii cursurilor de perfecționare digitală.

În rețeaua școlară a municipiului Cluj-Napoca sunt 76 de unități de învățământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, în cadrul cărora își desfășoară activitatea 4251 de cadre didactice. Municipalitatea argumentează că datorită dimensiunii profesiei pe care o reprezintă, de facilitatori ai învățării, dascălii trebuie să își actualizeze cunoștințele digitale, în vederea derulării unui proces educațional performant, iar provocarea este cu atât mai mare cu cât cadrele didactice interacționează cu o generație catalogată nativ digitală, adică cu tineri care au crescut folosind intensiv tehnologia, computerele, dispozitivele mobile, internetul. Competențele digitale specifice se referă la utilizarea eficientă a tehnologiei, pentru activitatea de predare și învățare.

Contextul pandemiei a creat premisele accelerării învățării mediate tehnologic, aceasta devenind un proces ireversibil. Dacă până la apariția pandemiei, școala online, biblioteca virtuală, evaluarea online și nu numai erau activități mai degrabă opționale, astăzi, aceste mijloace au devenit indispensabile, iar importanța noilor tehnologii în procesul educațional a devenit o prioritate inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Municipalitatea mai precizează că proiectul de hotărâre s-a aflat și în dezbatere publică, însă nu au fost făcute propuneri.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut