Probleme de sezon pe agenda de lucru a primarului comunei Vad

Ce poate fi mai important pentru un primar în această perioadă, decât asigurarea căldurii în unitățile de învățământ!

Elevii au reintrat din nou în sălile de clasă și în ciuda faptului că afară sunt temperaturi de plus grade, spațiile școlare trebuie încălzite și asigurate condiții bune de studiu. Chiar dacă pe raza comunei Vad există doar o singură școală cu clasele I-VIII și două grădinițe, primarul David Prunean este preocupat zi de zi de problemele legate de asigurarea și buna funcționare a încălzirii sălilor de clasă.

După cum știm, acum un an au fost terminate lucrările de modernizare a clădirii la Școala Gimnazială din Vad, investiție în valoare de 3,3 milioane lei. În prezent sediul unității de învățământ din centrul de comună arată ca o școală de la oraș, cu săli de clasă moderne și bine încălzite. După cum ne-a declarat, zilele trecute, edilul-șef al comunei, căldura în spațiile școlare este asigurată prin noul sistem cu pompe de căldură, care este în avantajul cadrelor didactice și al elevilor, oferind temperatură constantă, și care înlocuiește vechiul sistem de încălzire cu lemne, folosit ani întregi la această școală. Noua metodă este eficientă și poate funcționa zi și noapte, oferind în clase o căldură la o temperatură constantă. Acest sistem, vara, poate oferi și aer rece, deci are avantaj și în sezonul estival.

Și în cele două grădinițe de pe raza comunei de pe malul Someșului tot cu pompe de căldură sunt încălzite sălile de joacă. Înseamnă că experiența Primăriei dă roade, copiii nu rabdă frigul în perioada iernii. Totuși, printre proiectele viitoare ale administrației locale se află și montarea de centrale termice în unitățile de învățământ din comună.

Primarul David Prunean ne-a mai amintit și de montarea de elemente fotovoltaice pe clădirile principale ale satului, investiție pe care și-o doresc realizată din fonduri europene. Prin aceste lucrări vor economisi energia electrică, energie care în prezent costă enorm de mult. Este unul dintre obiectivele principale planificate pe acest an de Primăria comunei Vad, ca de altfel și în celelalte localități rurale din jurul municipiului Dej.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut