Problema refugiaților din Ucraina, adusă de deputatul Patriciu Achimaș Cadariu în atenția unei importante organizații regionale

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, a cerut actualizarea proiectelor de raport ale Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) pentru că acestea omit problema crizei refugiaţilor din Ucraina determinate de războiul declanşat de Rusia.

Solicitarea parlamentarului clujean a fost făcută cu ocazia reuniunilor online ale Comisiei pentru probleme juridice şi politice şi Comisiei pentru cultură, educaţie şi probleme sociale ale APCEMN, organizaţie din care fac parte Rusia, Ucraina, România, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Turcia.

Deputatul român a afirmat că tema reuniunii „Impactul social al crizei refugiaţilor în statele membre OCEMN” este de maximă importanţă şi sunt necesare actualizări ale contribuţiilor naţionale la raport. Cu alte cuvinte, raportul nu a cuprins date despre criza refugiaţilor din Ucraina.

„(…) Nu putem ignora invazia rusă în Ucraina şi atrocităţile raportate ca fiind comise de forţele armate ruse împotriva civililor ucraineni. Încă de la început, Parlamentul României a condamnat ferm agresiunea armată masivă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Războiul din Ucraina a dus la o criză umanitară fără precedent.

Putem vorbi astăzi despre impactul social al crizei refugiaţilor ignorând situaţia din Ucraina? Putem vorbi despre „salvarea de vieţi umane, drepturile omului şi siguranţa tuturor refugiaţilor?

Nu cred. Comitetul nostru nu poate desfăşura activităţi ca de obicei în această chestiune. Vă rog, domnule preşedinte, să consultaţi membrii şi, dacă este cazul, să supuneţi la vot propunerea de a continua discuţia pe acest subiect în următoarea şedinţă a comisiei şi de a actualiza contribuţiile noastre naţionale la Raport în funcţie de realităţi”, a subliniat Patriciu Achimaş-Cadariu în cadrul intervenției pe care a avut-o la reuniunea Comisiei pentru probleme juridice şi politice şi Comisiei pentru cultură, educaţie şi probleme sociale ale APCEMN.

Profesorul Achimaş-Cadariu s-a adresat audienţei şi în calitate de chirurg oncolog, atrăgând atenţia asupra cazurilor numeroase de pacienţi oncologici, refugiaţi din Ucraina, care au nevoie de tratament în România. El a menţionat că războiul din Ucraina a dus la o criză umanitară fără precedent. Dezbaterile pe temele aflate pe agendele comisiilor se vor relua cu ocazia reuniunilor din toamnă.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre a fost înfiinţată în 1993 ca organism înrudit al Organizaţiei pentru Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN).

APCEMN reuneşte parlamentari din 12 ţări membre ale OCEMN: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia, Ucraina.

Parlamentul României a fost reprezentat la APCEMN încă din 1993, în calitate de membru fondator, şi are o delegaţie permanentă formată din 7 parlamentari.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut