Prioritățile noului cancelar al Austriei

Noul cancelar instalat al Austriei, Alexander Schallenberg, confruntat cu acuzaţii din partea opoziţiei că va fi o marionetă a predecesorului său Sebastian Kurz, care a demisionat din cauză că este vizat de o anchetă pentru corupţie, s-a angajat luni să lucreze „foarte strâns” cu acesta, relatează Reuters şi DPA.

„Desigur, voi lucra foarte strâns (…) cu Sebastian Kurz”, a precizat Alexander Schallenberg într-un comunicat adresat mass-media. „Eu cred că acuzaţiile care au fost aduse (împotriva lui Kurz) sunt false”, a adăugat el.

Vechi diplomat, fostul ministru al afacerilor externe Alexander Schallenberg a fost învestit oficial cancelar al Austriei luni, la două zile după demisia lui Sebastian Kurz.

Schallenberg, în vârstă de 52 de ani, a depus jurământul la puţin timp după ora 13.00 (11.00 GMT) în faţa preşedintelui Alexander Van der Bellen la Palatul Hofburg din Viena.

El a depus jurământul în cadrul unei ceremonii în biroul preşedintelui austriac alături de succesorul său ca ministru de externe, Michael Linhart, care, la fel ca Schallenberg, este diplomat de carieră şi a activat ca ambasador în Franţa.

Verzii, partenerii de coaliţie ai conservatorilor lui Kurz, au cerut demisia acestuia, în contextul în care el şi alte nouă persoane, inclusiv consilierii săi, sunt vizaţi de săptămâna trecută de o anchetă anticorupţie, sub suspiciunea de abuz de încredere şi mită.

Kurz, care respinge acuzaţiile, va rămâne şeful partidului său (ÖVP, Partidul Popular Austriac – n.r.) şi devine parlamentarul de top al formaţiunii în parlament.

Preşedintele Alexander Van der Bellen a declarat că guvernul are nevoie să recâştige încrederea publicului, zdruncinată de anchetă.

„Guvernul ‘rearanjat’ are acum o mare responsabilitate nu doar pentru a continua cu succes proiectele acestui guvern, dar şi responsabilitatea de a restabili încrederea publicului în politică”, a spus Van der Bellen în timp ce Schallenberg şi noul ministru de externe, Michael Linhart, depuneau jurământul.

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales din lume la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos, aminteşte France Presse.

El se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul de miercurea trecută privind deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său. Deşi iniţial a refuzat, denunţând acuzaţii fabricate, în cele din urmă el a decis să se retragă sub ameninţarea unei noi destituiri de către parlament marţi.

Se suspectează că Sebastian Kurz a folosit fonduri guvernamentale în trecut pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit parchetului, între 2016 şi 2018, articole laudative şi sondaje de opinie „parţial manipulate” ar fi fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către Ministerul Finanţelor, administrat la acea vreme de conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt vizaţi de o anchetă pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Miercuri au avut loc percheziţii, inclusiv la sediul central al ÖVP şi la cel al Cancelariei.

Dosarul procurorilor se bazează pe o serie de mesaje text.

În aşteptarea rezultatului anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea partidului său conservator şi va participa la activitatea parlamentară.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut