Prințul Paul, condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare

Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la șapte ani închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prințul Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni închisoare cu executare, informează AGERPRES.

În același dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz au fost condamnați la câte cinci ani închisoare cu executare. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional organizat, el fiind obligat să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistență Integrată București sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. Apostol Mușat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, acceași pedeapsă primind și Nicolae Jecu, fost prefect al județului Ilfov.

Alte condamnări: Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela – 5 ani, Robert Roșu (avocat) – 5 ani, Niculae Dima – 4 ani, Caterina Popa – 4 ani, Gheorghe Olteanu – 4 ani, Valentin Delcea – 4 ani, toate pedepsele fiind cu executare. Totodată, au fost condamnați cu suspendare Dragomira Gheorghiță, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici și Lucian Mateescu.

Instanța supremă a admis acțiunea civilă formulată de Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov și a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul reintegrării terenului în suprafață de 170.924 mp în proprietatea publică a statului, urmând ca partea civilă, în calitate de reprezentant al statului român, să întreprindă toate demersurile necesare în acest sens.

De asemenea, a fost admisă acțiunea civilă formulată de Romsilva și s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul reintegrării mai multor terenuri din Snagov.

Inculpații trebuie să plătească în solidar către Romsilva suma de 1.019.285 euro, cu titlu de despăgubiri civile materiale.

Pedepsele date de Instanța supremă sunt mai mari decât cele aplicate în iunie 2019 de instanța de fond – Curtea de Apel Brașov. Truică primise 4 ani cu executare, Paul al României – 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic și cei trei israelieni fuseseră achitați.

Remus Truică a fost trimis în judecată de DNA pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită; iar prințul Paul pentru cumpărare de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată.

Acuzațiile vizează infracțiuni comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare, în interesul obținerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prințul Paul.

Conform DNA, Paul Philippe Al României a cumpărat influența pe care Truică o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți.

Pe de altă parte, Truică a prezentat ‘afacerea’ unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philippe Al României le revendica în mod nelegal.

La acest grup, au aderat și alte persoane, printre care și jurnalistul Dan Andronic.

„Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus și asociaților acestuia din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obținerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL. Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcționari publici implicați în procedurile de retrocedare, prin influența avută în mod direct (…) și indirect, prin intermediul relațiilor pe care le au în lumea politică, în justiție, la cel mai înalt nivel și presă (relații de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcționari, autorități publice, cu persoane cu influență în presă, relații la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceștia, în mod nelegal, să determine obținerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe”, preciza DNA.

Prințul Paul, Remus Truică și ceilalți membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înțelegerii, prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății. Contractul a fost încheiat între prințul Paul și SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

„În concret, acest contract redactat de Roșu Robert prevede că Al României Paul Philippe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și Ferma Băneasa cu un teren în suprafață de 28,63 ha și Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha). Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiții o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire”, mai susțin procurorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, prințul Paul a semnat alte înscrisuri și contracte, prin care s-a urmărit ascunderea provenienței ilicite a unor bunuri ce urmau să fie retrocedate. Este vorba, printre altele, de actul adițional încheiat pe 20 martie 2007, ce viza 12 bunuri imobile, între care și Palatul Peleș, cel din 4 aprilie 2007 ce viza bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic, cel din 4 octombrie 2007 ce viza 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere, precum și clădiri în Sinaia și București.

După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov și Ferma Băneasa, acestea au fost transferate de prințul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la prețuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienței, iar societatea respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Potrivit procurorilor, prin activitatea infracțională desfășurată s-a reușit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum și a fermei regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, reprezintă și un folos necuvenit pentru prințul Paul, Remus Truică și asociații acestuia în grupul infracțional.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut