PRIMER roagă populația să nu își facă stocuri de paracetamol

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) roagă populația să dea dovadă de solidaritate și responsabilitate și să nu își facă stocuri de paracetamol sau de alte medicamente, precizând că poate fabrica sau importa suficiente cantități, care „să ajungă la toată lumea”, informează AGERPRES.

„Rugăm populația să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate și să nu își facă stocuri de paracetamol sau de alte medicamente. Putem fabrica sau importa suficiente cantități, care să ajungă la toată lumea, dar nu putem face față solicitărilor dacă din panică se cumpără zeci de cutii. PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară – are o capacitate însumată instalată de producție anuală de peste 10 miliarde de unități terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile și nesterile, perfuzabile, topice și multe altele. Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs și pus în circulație o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente”, declară reprezentantul PRIMER, Dragoș Damian, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, anul trecut, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) și 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), „principalele” două medicamente utilizate și în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19, volume care „pot fi dublate” la solicitarea autorităților, iar capacitățile de producție pot crește cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare.

Companiile membre PRIMER pot fabrica până la 1,5 milioane de cutii de paracetamol pe lună, dacă își extind capacitățile de producție. În acest moment, PRIMER a refuzat marea majoritate a contractelor la export, pentru a se concentra pe livrarea de medicamente către români. „În acest context, rugăm populația să renunțe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, pentru că o cutie în plus, care poate nu va fi utilizată niciodată, privează un alt pacient de un medicament vital, fără de care ar putea muri”, spune Dragoș Damian.

PRIMER sprijină și demersurile Colegiului Farmaciștilor, de a recomanda procurarea unui număr redus de cutii de medicamente, terapia pentru maximum o lună pentru pacienții cronici sau o cantitate de maximum una-două cutii pentru bolile acute, gen răceală și gripă. „În felul acesta, medicamentele vor ajunge pentru mai mulți pacienți care au nevoie de ele, fără a exista un risc de discontinuitate a tratamentului”, precizează reprezentantul PRIMER.

PRIMER reamintește că s-a pus de aproape o lună la dispoziția autorităților pentru a fabrica medicamente, în orice cantități, care să sprijine populația în bătălia contra coronavirusului sau a altor boli, dar, „din păcate, nu a primit nici o solicitare concretă”.

Articole din aceeasi categorie