Primăvară cu angajări în comerț și concedieri în servicii

Managerii din economia românească estimează că în următoarele trei luni se va înregistra o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, dar și o diminuare a cifrei de afaceri din servicii.


În cadrul anchetei de conjunctură,
realizată în februarie de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. Printre activităţile care vor înregistra cele mai mari creşteri se află fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată.
Și pentru sectorul de construcţii se prognozează o creştere moderată a volumului producţiei, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, dar și o se creştere temperată a preţurile lucrărilor de construcţii.
Managerii din comerţul cu amănuntul au estimat următoarele trei luni vor fi caracterizate printr-o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale se va majora. Angajatorii prognozează pentru perioada următoare o creştere moderată a numărului de salariaţi, dar și o majorare a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Pe de altă parte, se prognozează că cererea de servicii (cifra de afaceri) va scădea în această primăvară, concomitent cu reducerea moderată și a numărului de salariaţi, dar și a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.

Reamintim că soldul conjunctural – indicatorul pe care se bazează această anchetă – arată doar percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen economic, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut