Primăria pregătește programul „acoperișul verde”

Consilierii locali clujeni s-au reunit joi în ședință ordinară iar printre proiectele supuse aprobării s-a numărat cel vizând stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2024.

Conform proiectului adoptat, începând cu 1 ianuarie 2024 impozitele și taxele locale se vor indexa cu rata inflației de 13,8 la sută. Proiectul prevede și o bonificație de 10% pentru plata cu anticipație a impozitelor locale, până la data de 31 martie, datorate pentru întregul an de către contribuabil.

De la 1 ianuarie 2024, cota de impozitare asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale deținute de persoanele fizice și juridice este de 0,1%.

Pentru clădirile nerezidențiale, persoanelor fizice li se va aplica o cotă de impozitare de 0,2%, iar pentru persoanele juridice cota de impozitare va fi de 1%.

De asemenea, în vederea descurajării construirii în municipiul Cluj-Napoca a clădirilor fără respectarea legislației, vor fi aplicate cote adiționale după cum urmează:

20% la impozitul pentru clădirile construite cu nerespectarea autorizației de construire; 50% la impozitul pentru clădirile construite fără deținerea unei autorizații de construire.

La începutul ședinței de consiliul local, primarul Emil Boc a anunțat că retrage de pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre ce vizau instalarea de sisteme fotovoltaice pe trei parkinguri din oraș și pe o unitate de învățământ.

Edilul a spus că face acest demers pentru că pe acoperișul parkingului de la Primărie de pe Calea Moților se dorește amenajarea unei terase verzi care să cuprindă iarbă, plante și copaci.

Acesta va prezenta detalii în ședința Consiliului Local al municipiului din luna septembrie.

”Dimensiunea verde a orașului are mai multe componente printre care politic publice care să vizeze acoperișuri verzi și pereți verzi. Modelele de bună practică vizează acordarea de stimulente financiare pentru cetățenii care amenajează acoperișuri verzi cu circulație publică și întrețin aceste acoperișuri. Primesc 10 , 20 30 de dolari pe fiecare metru pătrați. Vom realiza un acoperiș verde pe Parkingul Primăriei de pe Moților, un fel de grădină urbană, care să arate că se poate și la Cluj-Napoca să avem acoperiș verde. Specialiștii vor face un studiu de fezabilitate care să ne spună ce tip de plante se pot planta, ce arbori, care este sistemul de drenare a apei de ploaie, pentru a izola parkingul, accesul urmând să fie public. După cum știți, zona centrală a orașului este o insulă cu efect de seră iar aceste zone de căldură trebuie decompensate cumva, prin plantare de copaci, prin acoperișuri verzi, prin diminuarea numărului de mașini care poluează prin materiale pe care le folosim la reabilitarea energetică a clădirilor și prin schimbarea stilului de viață a fiecăruia dintre noi”, a spus Boc.

Acesta a explicat că, ulterior, noua soluție va fi extinsă și  în alte locuri din Cluj-Napoca.

Emil Boc a transmis și un mesaj către arhitecți sau proiectanți care vin spre aprobare cu proiecte de clădiri publice sau private, să vină cu soluții verzi care se referă la acoperiș verde sau pereți verzi.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut