Prezențe clujene într-o călătorie muzicală de-a lungul Dunării

Asociația pentru Literatură, Muzică și Artă „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, avându-l ca președinte pe Josif Herlo, organizează Festivalul internațional de muzică clasică „Călătorie muzicală de-a lungul Dunării – De la Pădurea Neagră la Marea Neagră“, la care participă și muzicieni români.

Festivalul a debutat în 13 aprilie, la Heidelberg, cu un concert dedicat ajutorului pentru Ucraina, susținut de elevii profesorului Viorel Tarara de la Pädagogische Hochschule Heidelberg, și se va încheia cu un concert al acelorași muzicieni, care va avea loc în 2 iunie, la Filarmonica Sibiu.

Punctăm, din parcursul acestui festival itinerant, câteva prezențe românești: o seară de lieduri cu Bianca și Remus Manoleanu de la Universitatea Națională de Muzică București (concert care va avea loc la Mannheim), un concert de muzică de cameră susținut de Trio Contraste din Timișoara (Viena și Heidelberg), un recital de orgă, cu lucrări în primă audiție, susținut de Ionică Pop de la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Pentru melomanii clujeni este de reținut data de 26 mai, când sala Filarmonicii din Cluj-Napoca va găzdui un recital de pian susținut de Rudolf Meister, rector la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim și un masterclass la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

Festivalul este finanțat, în cea mai mare parte, de Fundația BadenWürttemberg, prin programul „Perspektive Donau“. În această manifestare internațională sunt implicate instituții precum Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică „Gh. Dima” și Filarmonica din Cluj-Napoca, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, Uniunea Românilor din Ungaria, Filarmonica din Ploiești și Filarmonica din Sibiu. Scopul principal al proiectului este de a scoate în evidență aspectele comune ale culturii popoarelor din această zonă, marea varietate și vitalitate a acestor culturi, realizarea unui schimb cultural între artiștii și muzicienii din acest areal, în special români și germani: muzicieni români vor concerta în Germania (la Heidelberg și Mannheim), în Austria, Ungaria, România și Republica Moldova, iar muzicieni germani urmează să concerteze în Austria, România și Republica Moldova.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut