Prevenirea incendiilor de vegetaţie în împrejurimile municipiului Gherla

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Municipiului Gherla, pe lângă acţiunile întreprinse pe linia protejării populaţiei contra virusului Covid-19, în această perioadă are tot mai  multe intervenţii  la incendiile de vegetaţie produse atât la marginea oraşului, cât şi în localităţile rurale din împrejurimi.

Peste tot, pe câmp, în grădini şi în gospodăriile ţărăneşti se face curăţenie generală de primăvară. Oamenii adună gunoaiele şi resturile vegetale şi, în ciuda avertizărilor, le ard la marginea terenurilor agricole sau chiar în curţi. Nu e de mirare dacă arderile creează probleme atât proprietarilor de terenuri, cât şi pompierilor.

SVSU din cadrul Primăriei Gherla a luat din timp măsurile de prevenire şi de limitare a incendiilor vegetaţie uscată, dar mai sunt cetăţeni iresponsabili care nu ţin cont de ele. Autorităţile locale cer colectarea gunoiului şi a resturilor vegetale să se facă în grămezi, la marginea terenului arabil (în cele trei localităţi rurale componente, Hăşdate, Silivaş şi Băiţa) sau pe raza municipiului, la colţ de stradă. Prin grija conducerii SC ADP SA, săptămânal, de două ori, grămezile de vegetaţie uscată se adună şi se transportă cu maşinile şi tractoarele societăţii. În ajutorul administraţiei locale vine şi Poliţia Locală, care zi de zi urmăreşte cu atenţie situaţia depozitării vegetaţiei uscate.

În ultima perioadă, în împrejurimile municipiului Gherla au avut loc incendii de vegetaţie în localităţile Salatiu (comuna Mintiu Gherlii) şi Sic, în ambele sate focul fiind stins de pompierii sosiţi la faţa locului, dar şi de localnici, în ambele cazuri şi primăriile sărind în ajutorul lor.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie