Preşedintele Joe Biden denunţă un atac nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, la câteva minute după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, avertizând că SUA şi aliaţii lor vor răspunde într-o manieră unită şi decisivă, informează AFP, Reuters şi DPA.

„Preşedintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat care va provoca suferinţe şi pierderi umane catastrofale”, a spus Biden într-un comunicat, după ce s-au auzit explozii în capitala ucraineană Kiev.

„Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac”, a insistat liderul de la Casa Albă. El a promis că „lumea va cere socoteală Rusiei”.

„Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul ucrainean în această seară, întrucât suportă un atac neprovocat şi nejustificat din partea forţelor militare ruse”, a declarat preşedintele american în contextul în care Kremlinul a anunţat că Putin a ordonat desfăşurarea de trupe în regiunile din estul Ucrainei – Doneţk şi Lugansk.

Biden a spus în continuare că SUA vor monitoriza situaţia şi că va „anunţa consecinţele ulterioare pe care Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei şi împotriva păcii şi securităţii globale”.

Joe Biden a adăugat că va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei joi, care vor fi impuse de către Statele Unite şi aliaţii săi.

El a anunţat, totodată, că va vorbi joi poporului american despre consecinţele pe care le va avea de suportat Rusia şi va discuta cu omologii săi din G7 despre acest subiect.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut