Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: Sunt șanse foarte mari să începem în curând lucrările la spitalul monobloc de copii

Din păcate sunt șanse mici pentru centrul de transplant multiorgan. Ministerul nu consideră oportună realizarea unui nou centru ci, mai degrabă, dorește mutarea paturilor de la transplantul actual la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie și o altă parte într-un spațiu deținut de Clinica Medicală 2. Deci, s-a optat pentru mutarea institutului în altă locație”, spune președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe într-un interviu acordat ziarului Făclia. În schimb, susține șeful forului județean, spitalul monobloc de copii are șansă mare să fie finanțat prin Programul Național de Sănătate, pentru care tocmai s-a emis o Hotărâre de Guvern. „Deci, sunt șanse foarte mari să începem în curând lucrările la spitalul monobloc de copii, un vis devenit realitate!”, susține Alin Tișe.

Rep: Mai sunt câteva luni până la finalul acestui mandat. În ce măsură ați reușit să realizați proiectele propuse în 2020?

Alin Tișe: Dacă e să fac o evaluare în ceea ce privește raportul dintre ce ne-am propus în 2020 și ce am reușit am sentimente amestecate. Pe de o parte am finalizat multe dintre proiectele propuse, mă refer la modernizarea și întreținerea drumurilor județene, extinderea rețelelor de apă, la proiectele de dotare și modernizare a spitalelor, proiecte care țin de sistemul de protecție socială, eficientizarea modului în care administrația județeană ține legătura cu cetățeanul, optimizarea timpilor de obținere a avizelor și documentelor, inclusiv prin mediul online, asigurarea școlilor din județ cu microbuze școlare, reabilitarea și reintroducerea în circuit a Castelului de la Răscruci, finalizarea noului sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, cea mai modernă școală finalizată din acest județ, finalizarea noului Spital de Psihiatrie Infantilă. Sunt lucruri pe care ni le-am propus și am reușit să le oferim clujenilor Pe de altă parte am o serie de nemulțumiri, în ceea ce privește modul în care am relaționat cu decidenții de la nivel guvernamental în ceea ce privește susținerea unor proiecte majore, foarte importante pentru clujeni, iar principala mea durere se regăsește în neincluderea la finantare a Centrului Integrat de Transplant și întârzierea finanțării pentru noul Spital Pediatric Monobloc. Sunt proiecte importante și necesare pentru clujeni și nu numai, deoarece știm că sistemul medical clujean deservește o mare parte din această țară.

Rep: Care ar fi în acest an priorităţile CJ Cluj pentru acest an şi în ce măsură credeţi că pot fi rezolvate?

Alin Tișe: Referindu-mă strict la acest an, ne vom concentra pe finalizarea unora dintre proiectele începute de noi, dar și pe demararea altora noi, prinse în strategia de dezvoltarea a județului pentru perioada următoare. Vom continua modernizările pe rețeaua de drumuri județene, extinderea aprovizionării cu apă pentru zona montană a județului, vom demara lucrările la construirea noului spital monobloc pediatric, vom continua procesul de digitalizare a serviciilor oferite de către Consiliul Județean, prin extinderea acestuia și includerea de alte autorități avizatoare. De asemenea se vor continua investițiile în sistemul medical, în unitățile medicale aflate în gestiunea noastră, în sistemul de protecție socială.

Rep: Ce șanse sunt pentru obținerea finanțării la cele două obiective medicale majore: Spitalul Monobloc și Centrul Multiorgan?

Alin Tișe: Din păcate sunt șanse mici pentru centrul de transplant multiorgan. Ministerul nu consideră oportună realizarea unui nou centru ci, mai degrabă, dorește mutarea paturilor de la transplantul actual la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie și o altă parte într-un spațiu deținut de Clinica Medicală 2. Deci, s-a optat pentru mutarea institutului în altă locație.

Legat de spitalul monobloc de copii avem o șansă mare să fie finanțat prin Programul Național de Sănătate, pentru care tocmai s-a emis o Hotărîre de Guvern. Deci, sunt șanse foarte mari să începem în curând lucrările la spitalul monobloc de copii, un vis devenit realitate!

Rep: În luna decembrie s-a încheiat exercițiul financiar european 2014-2021 cu prelungire până în 2023. Ce a însemnat acest instrument financiar european pentru Consiliul Județean Cluj?

Alin Tișe: În anii care au trecut am reușit să atragem sume importante pentru proiectele județului. Este vorba despre aproximativ 217 milioane de euro, nerambursabili, pentru proiecte importante pentru clujeni. Trebuie să spun că fără acești bani atrași de către noi, nu s-ar fi putut realiza multe din proiectele pe care ni le-am propus. Pentru acesta Consiliul Județean a depus o muncă continuă, atât pentru atragerea acestor bani, cât și pentru asigurarea cofinanțării, care este și ea semnificativă raportat la aceste sume.

Rep: Care credeți că sunt factorii care creează blocaje în derularea proiectelor cu fonduri europene și cum ar putea fi îndepărtate pentru ca în următorul exercițiu financiar european să se maximizeze absorbția de fonduri UE?

Alin Tișe: Acestea sunt chestiuni care țin de finanțator, autoritățile de management și de organismele de implementare a finanțărilor cu fonduri europene. Noi avem calitatea de beneficiari, nu putem interfera cu sistemul de alocări sau cu modul de derulare al proiectelor cu finanțare europeană. Ca o părere personală, mi-aș dori simplificarea procedurilor din cadrul gestionării acestor proiecte, dar și o extindere a domeniilor de intervenție, prin includerea și altor domenii unde acești bani ar putea produce efecte pentru cetățeni.

Rep: Ce portofoliu de proiecte cu finanțare europeană ați pregătit sau urmează să pregătiți pentru perioada de programare 2021-2027 pentru județul Cluj?

Alin Tișe: Sunt pregătite o serie de proiecte, depuse pe diferite surse de finanțare, pe toate domeniile noastre de competență: sănătate, cultură, infrastructură, protecție socială. Ele se află în diferite faze, unele în evaluare, altele în rezervă, așteptând momentul deschiderii liniilor de finațare, altele, cum sunt de exemplu dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare sau cel privind reducerea riscului de infecții nasocomiale la Spitalul de Boli Infectioase, deja în implementare. Ca să dau câteva exemple, avem pregătite proiecte privind construirea Spitalului Pediatric Monobloc, proiecte privind echipamente pentru creșterea siguranței traficului rutier, reabilitarea de drumuri județene, restaurarea ansamblului memorial Octavian Goga de la Ciucea, achizitionarea de microbuze pentru elevii din mediul rural, modernizări la școlile speciale și la spitalele din subordine, revitalizarea zonei Parcului Etnografic de la Hoia, etc.

Rep: În acest an vor fi patru serii de alegeri. Ce așteptări aveți de la toate aceste procese electorale?

Alin Tișe: Ca om politic implicat în aceste competiții electorale îmi doresc câștigarea a cât mai multor bătălii electorale. Eu și partidul din care fac parte.

Rep: Veți candida pentru un nou mandat la șefia CJ Cluj?

Alin Tișe: Da, voi candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut