Preşedintele Biden susţine că o invazie rămâne posibilă

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că un atac rusesc asupra Ucrainei „rămâne absolut posibil”, dar că trebuie să fie date şanse diplomaţiei, informează AFP.

Un început de retragere a soldaţilor ruşi de la graniţa cu Ucraina, informaţie menţionată marţi de Moscova,”ar fi un lucru pozitiv”, dar „nu am verificat în acest stadiu” implementarea sa, a adăugat liderul de la Casa Albă. Dimpotrivă, a adăugat preşedintele american, aceste trupe, evaluate acum la „peste 150.000”, rămân într-o „poziţie ameninţătoare”.

Preşedintele democrat a alternat, în acest scurt discurs, mesajul de fermitate cu cel de deschidere.”Cetăţeni ai Rusiei, nu sunteţi duşmanii noştri”, a spus Joe Biden, asigurând că nici SUA, nici NATO nu constitue o „ameninţare” pentru această ţară.

„Există modalităţi reale de a aborda preocupările noastre de securitate”, a adăugat el în legătură cu Rusia.

Joe Biden a avertizat însă că sunt pregătite sancţiuni occidentale împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează Ucraina.

Aceste măsuri „puternice” vor pune în special „presiune asupra celor mai mari şi mai importante instituţii financiare şi asupra industriilor cheie”, a adăugat preşedintele Statelor Unite.

El a reafirmat, de asemenea, că gazoductul controversat Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, nu va fi dat în funcţiune în cazul unui atac rusesc.

Preşedintele Biden a mai spus că este „gata să răspundă” oricărui „atac asimetric” împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor săi din NATO, incluziv celor de natură cibernetică.

Dacă invadează Ucraina, Rusia „şi-ar aduce prejudicii” a mai declarat preşedintele american, asigurând că occidentalii sunt „mai uniţi şi mai hotărâţi ca niciodată” să îşi apere „valorile” în faţa ameninţării pe care o reprezintă Moscova.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut