Președinta ATOP Cluj, Maria Forna: Consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este un organism cu rol consultativ, care se constituie și funcționează conform legii, pe lângă fiecare consiliu județean, în scopul asigurării bunei desfășurări și sporirii eficienței serviciului polițienesc din unitatea administrativ-teritorială în care funcționează. ATOP girează, prin activitatea sa, reprezentarea și promovarea intereselor comunității în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate publică. La Cluj, președintele acestui organism este consilierul județean Maria Forna. Făclia a stat de vorbă cu președintele ATOP Cluj pentru a vedea care au fost principalele activități desfășurate de această structură în ultimul an și prioritățile pentru 2024.

 

Rep: Doamna președinte Maria Forna, care au fost cele mai importante acțiuni ale ATOP la nivelul anului 2023?

 

Maria Forna: În cursul anului 2023, activitatea ATOP s-a concentrat pe respectarea atribuțiilor care îi revin potrivit legislației în baza căreia funcționăm și anume Legea Nr. 218/2002 şi H.G. Nr. 787/2002. Astfel, pe parcursul anului, am dezbătut și adoptat în cadrul ATOP o serie de informări trimestriale privind nivelul de asigurare a securităţii şi siguranţei civice a comunităţii, Planul Strategic Anual cuprinzând principalele obiective ce trebuie îndeplinite de unităţile de poliţie şi indicatorii de performanţă minimali pentru anul 2023 dar și Raportul anual asupra eficienţei unităţilor de poliţie pe anul 2022.

Complementar cu acestea, am inițiat și o serie de acțiuni proprii sau am colaborat cu diverse instituții în vederea realizării unor activități menite să aducă o îmbunătățire a calității vieții cetățenilor. În concret, mă refer la demararea proiectului „Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni- ALEG” precum și la continuarea proiectului „Informare privind obligativitatea sterilizării unor categorii de animale de companie cu scopul creșterii gradului de sănătate și siguranță publică la nivelul județului Cluj”, proiect care a fost început în anul 2022.

De asemenea, pe parcursul anului 2023, în cadrul ședințelor ATOP, am avut invitați șefi ai unor instituții publice sau servicii deconcentrate, care au prezentat activitatea instituțiilor pe care le coordonează, provocările pe care le întâmpină și proiectele viitoare.

Nu în ultimul rând, doresc să amintesc despre cele două acțiuni de donare de sânge organizate alături de instituțiile membre ale ATOP, în urma cărora au donat sânge aproximativ 300 de polițiști, pompieri, jandarmi și civili. Au devenit deja o tradiție aceste acțiuni, urmând ca în acest an să organizăm astfel evenimente pentru al treilea an consecutiv.

Rep: Cum s-a implicat ATOP Cluj în sprijinirea instituțiilor de ordine publică din județ pentru a asigura siguranța clujenilor și a celor care vizitează zona noastră?

 

Maria Forna: Sprijinul față de instituții s-a manifestat în primul rând prin toate activitățile enumerate anterior, prin dezbaterile pe care le-am avut în cadrul ședințelor dar și prin adresele pe care le-am înaintat la nivel central prin intermediul cărora am adus supus atenției provocările cu care se confruntă instituțiile cu rol în asigurarea siguranței și securității cetățenilor.

 

Rep: Care ar fi principalele probleme cu care se confruntă instituțiile de ordine publică din județ și care le îngreunează activitatea de asigurare a unui climat de siguranță?

 

Maria Forna: Principala problemă cu care se confruntă instituțiile de ordine publică este personalul subdimensionat. Cu toate acestea, trebuie apreciat efortul acestor instituții în gestionarea corespunzătoare a activității la nivel județean. Vorbim de un efort conjugat și de un profesionalism la cel mai înalt nivel. Țin să mulțumesc și cu această ocazie Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj „Alexandru Vaida Voevod”, Poliției Locale a Municipiului Cluj-Napoca pentru activitatea depusă la nivelul anului 2023. Iată că, prin muncă și implicare, nivelul de siguranță și securitate de la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a județului Cluj în general este unul extrem de ridicat iar acest fapt este confirmat și de clasamentul internațional unde Cluj-Napoca este cel mai sigur oraș din România și pe locul 25 la nivel internațional, potrivit evaluării platformei Numbeo, una dintre cele mai mari platforme care oferă date despre calitatea vieții și rata criminalității la nivel global.

 

Rep: Anul trecut ați acordat o atenție deosebită problemei câinilor fără stăpân. În acest sens ați demarat o campanie de informare legată de sterilizarea patrupedelor. Ce efecte a avut această campanie?

 

 

Maria Forna: Un proiect important al ATOP vizează situația câinilor fără stăpân. În cadrul forului am adoptat proiectul „Informare privind obligativitatea sterilizării unor categorii de animale de companie cu scopul creșterii gradului de sănătate și siguranță publică la nivelul județului Cluj”.

Situația sensibilă în care se află animalele (câini, pisici, animale de fermă și alte animale de companie) a impus implementarea, dezvoltarea și concentrarea activităților într-un proiect de informare și responsabilizare a cetățenilor în ceea ce privește obligativitatea sterilizării cât și respectarea prevederilor legislative privind normele de protecție a animalelor. Sterilizarea este singura metodă prin care se diminuează numărul de animale prezente pe domeniul public, abandonate, maltratate, eutanasiate în adăposturi autorizate, pierdute sau implicate în accidente umane sau rutiere. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au prevăzut realizarea de materiale de informare a clujenilor despre obligativitatea sterilizării tuturor câinilor fără certificat de origine și privind riscurile la care se expun cetățenii prin nerespectarea legilor de protecție a animalelor precum și organizarea unei caravane pentru diseminarea normelor legislative în domeniu. Campania de informare este în plin proces la nivel județean. De asemenea, având în vedere votarea noilor bugete ale Unităților Administrativ Teritoriale, am transmis o adresă cu titlu de recomandare, către toate UAT-urile, privind posibilitatea finanțării procedurilor de sterilizare astfel încât cetățenii să fie sprijiniți financiar în acest sens iar numărul animalelor nesterilizate să scadă substanțial.

 

Rep: Fenomenul consumului de droguri a atins cote alarmante în țară, lovind și în județul Cluj. Nu demult ați lansat campania  „Aleg. Eu dețin controlul,” menită să să-i facă pe tineri să conștientizeze că e important să aibă un stil de viață sănătos. Cum a debutat proiectul și care a fost până acum reacția tinerilor clujeni la acest demers?

 

Maria Forna: Proiectul „Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni- ALEG” este un alt proiect extrem de important pe care l-am demarat în cursul anului trecut. Partenerii proiectului sunt Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Primăriile municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, orașului Huedin, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Compania de Transport Public Cluj-Napoca, Federația Părinților din județul Cluj, Federația Tinerilor din Cluj, Consiliul Elevilor din Cluj dar și alte instituții, ONG-uri și parteneri privați care activează în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Substanțele interzise reprezintă, fără îndoială, un subiect intens dezbătut în prezent, din cauza efectelor pe care le produc și a fenomentului de trafic și consum care este la o amploare ridicată. Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Scopul proiectului vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj. Am demarat proiectul în luna decembrie 2023, cu o conferință la care au participat peste 250 de elevi clujeni iar seria de evenimente vor continua în perioada următoare la nivelul întregului județ, prin discuții, distribuirea unor ghiduri pentru adolescenți și părinți, în format letric și electronic, pentru informare asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințele în plan personal, profesional sau social, prin informarea publicului în social media și mass media asupra consumului de substanțe interzise. Totodată, vor fi organizate întâlniri de instruire cu polițiști, cadre didactice, părinți și alți profesioniști care au interacțiune cu tinerii dar și acțiuni integrate cu grupuri țintă pentru a conștientiza pericolele implicării în fapte antisociale.

Acest proiect beneficiază de finanțare din partea Consiliului Județean din bugetul ATOP.

Consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă care trebuie să ne facă să acționăm, fie că discutăm de părinți, școală, biserică, instituții publice sau instituții care asigură ordinea și siguranța publică. Este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în vederea descurajării acestui flagel la care sunt supuși copiii și tinerii.

 

Rep: În ce măsură au înțeles autoritățile locale importanța aceste campanii și cum susțin lupta împotriva consumului de droguri?

Maria Forna: Așa cum am precizat și anterior, eforturile sunt conjugate iar partenerii proiectului sunt reprezentați atât de instituții publice, ONG-uri sau mediul privat. Autoritățile se implică și sunt convinsă că se vor implica și mai mult în lupta cu acest flagel. Aș dori pe această cale să felicit Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru proiectul de edificare a centrului pentru adicții dar și pentru acordul de colaborare încheiat zilele trecute cu IPJ Cluj, cu scopul derulării unor acțiuni de combatere a consumului de droguri. Cele două aparate de ultimă generație pentru depistarea persoanelor care consumă substanțe interzise, achiziționate de Primărie, vor fi utilizate de către Poliția Rutieră în activitatea curentă și vor contribui la reducerea accidentelor rutiere și la evitarea tragediilor prin prevenție. Exemplul Municipiului Cluj-Napoca trebuie multiplicat și în alte zone urbane din România.

 

Rep:  Din experiența pe care ați acumulat-o în perioada în care ați fost în fruntea ATOP Cluj ce măsuri legislative credeți că s-ar impune pentru a crește capacitatea administrativă și operațională a instituțiilor cu atribuții de ordine și siguranță publică.

 Maria Forna: În mod cert este nevoie de o serie de modificări legislative care să genereze o eficientizare a activității instituțiilor cu atribuții de ordine și siguranță publică însă consider că cea mai importantă provocare o constituie în acest moment resursa umană insuficientă dar și nevoia unei salarizări care să răspundă contextului economic și social din prezent.

 

Interviu realizat de Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut