Premieră în România pe tema viitorului UE

Prima dezbatere din România înregistrată oficial pe platforma digitală a conferinței privind Viitorul Europei va avea loc duminică, 9 mai, și este organizată de Școala Doctorală „Paradiga Europeană” din cadrul UBB în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Profesionișilor din Presă Cluj.

Evenimentul intitulat “Rolul mass-media în conturarea viitorului Uniunii Europene” se va desfășura online, începând cu ora 12, fiind organizat în contextul Zilei Europei. Moderatorul conferinței prof. uni. dr. Gabriela Melania Ciot, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe spune că evenimentul privind viitorul Europei este o oportunitate unică pentru cetățenii europeni de a-și face auzită vocea în cadrul dezbaterilor privind provocările și prioritățile de dezvoltare ale Uniunii Europene. Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană s-au angajat să inițieze seria dezbaterilor care vor dura până în primăvara anului viitor, 2022, când vom afla concluziile și traiectoriile de dezvoltare viitoare.

Am organizat această dezbaterea pentru că eu cred că presa, chiar în condițiile în care social media este mai activă, joacă un rol esențial în dezvoltarea democrației și implicarea cetățenilor în procesele democratice.

Dezbaterea privind viitorul Europei care se lansează în 9 mai trebuie să se deosebească esențial de trecuta Convenție privind viitorul Europei, de la începutul anilor 2000. Dacă aceasta a fost dusă la nivelul elitei politice și a evoluat spre un eșec răsunător al ratificării tratatului constituțional, de data aceasta credem că trebuie implicați cetățenii europeni, din toate statele membre și că aceștia trebuie să fie nu doar ascultați, ci și auziți. Rolul presei, al mass-media în acest dialog cetățenesc privind viitorul Uniunii Europene cred că devine nu doar important, ci esențial. Mass-media va avea prilejul să distribuie date, informații și opinii din toate regiunile UE și, în același timp, sunt convinsă că va avea capacitatea de a atrage exprimări de opinie ale celor mai competenți concetățeni ai noștri din mediile academice, de afaceri, manageri, lideri sociali și civici și, desigur, nu în ultimul rând, lideri credibili din mediul politic”, spune universitarul clujean. În opinia fostului secretar de stat de la MAE, nu doar social media, platformele sociale, dar și mainstream media poate crea dialog între cetățenii și experții din toate statele Uniunii Europene. „Dar poate că cel mai semnificativ aport al mass-media , mai ales a celei locale va fi să convingă liderii locali, autoritățile locale și comunale, orășenești că va exista o adevărată Uniune Europeană doar atunci când ei vor deveni vectori ai proceselor integrării europene.

Sperăm ca pe parcursul unui an de dezbateri, presa să fie cea mai dinamică platformă a dezbaterii privind viitorul Europei! #TheFutureisYours #ViitorulEsteÎnMâinileNoastre”, arată universitarul clujean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut