Premiera cu ”Trei surori” deschide stagiunea la Teatrul Național Cluj-Napoca

* vineri, 24 septembrie, 19:00 *

Un Cehov la început de stagiune se anunță a fi ofertant, foarte ofertant. Mai ales că titlul ales, Trei surori, a avut premiera cu 120 de ani în urmă, 1901 mai precis, pe scena Teatrului de Artă din Moscova. Îmi axez avancronica pe cele scrise de Henry Troyat în ”Cehov” (2006): ”Întreaga piesă, de o expremă tensiune psihologică, se sprijină pe întrebarea: care este sensul vieţii? Întrebărilor obişnuite ale celor trei surori le răspund observaţiile sceptice ale ofiţerilor: „Ce sens? spune unul dintre ei. Priviţi zăpada care cade. Ce sens are?” Prin mici fraze nepăsătoare, Cehov creează o atmosferă atât de grea şi de poetică în acelaşi timp, încât spectatorii împărtăşesc buimăceala personajelor în faţa absurdităţii condiţiei umane (…) Autorul nu ne invită să urmărim o acţiune exterioară, cât mai ales să coborâm în noi înşine. Pe nesimţite, posomorâtul oraş de provincie devine patria noastră interioară. Lamentabila aventură a celor trei surori este aventura noastră, a noastră care nu ştim nici de unde venim, nici încotro mergem, nici ce facem pe lumea asta (…) De fapt, viaţa este urâtă, meschină, fericirea nu e decât iluzie, şi singurul remediu împotriva disperării este tot munca lipsită de ambiţie şi de dorinţa răsplătirii.”

Asistăm la o premieră absolută, în sensul punerii în scenă a celor Trei surori pentru prima dată pe scena Naționalului clujean. Regizorul Răzvan Mureșan reactualizează povestea celor trei surori-Olga, Mașa, Irina-, toate în căutarea sufletului pereche, a fericirii supreme, a realizării personale dacă se poate, în marea capitală rusă.

Măsuri de protecție

În condițiile în care în municipiul Cluj-Napoca a fost depășit pragul de infectare cu C19 de 3/1000 locuitori, specctacolele se desfășoară cu ocuparea a cel mult 50% din ccapacitatea sălii, iar accesul este permis numai persoanelor care dețin certificatul digital UE privind C19.

Naționalul clujean ia toate măsurile impuse de lege pentru siguranța, sănătatea și confortul spectatorilor, al actorilor, al personalului tehnic și administrativ.

Trei surori de A. P. Cehov; regia Răzvan Mureșan; scenografia Lorinccz Ilona; intervenții coregrafice Gyrogyjakab Eniko; asistent regie Anda Drăgan: lighting design Jenel Moldovan și Mădălina Mânzat; în distribuție: Irina Wintze (Olga), Sânziana Tarța (Mașa), Alexandra Tarce/Diana Buluga (Irina), Matei Rotaru (Andrei), Anca Hanu (Natalia Ivanovna), Cristian Grosu (Kulâghin), Cosmin Stănilă (Verșinin), Miron Maxim (Tuzenbach), Adrian Cucu (Solionâi), Radu Lărgeanu (Fedotik), Ruslan Bârlea (Rode), Diana Buluga/Alexandra Tarce (Soția lui Verșinin), Petre Băcioiu (Ferapont), Adriana Băilescu (Anfisa).

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut