Pregătirile pentru începerea noului an școlar, pe ultima sută de metri

Școlile din municipiul Cluj-Napoca sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru începerea cursurilor. Ca de fiecare dată, se realizează lucrări de modernizare, reparații și reabilitări. Viceprimarul Dan Tarcea ne spune exact care este stadiul acestora.

În fiecare an, Primăria municipiului Cluj-Napoca face investiții în școlile din municipiul Cluj-Napoca și în grădinițele din oraș. Și în acest an, avem 80 de școli și grădinițe la care am făcut investiții, sub diverse forme, fie că discutăm de înlocuirea pardoselilor, de modernizarea grupurilor sanitare, sau a curților, de plantare de arbori și igienizare – acestea sunt lucrări pe care le facem în fiecare an, pentru școli și grădinițe. Anul acesta, până în acest moment am alocat aproximativ 22 milioane de lei, iar lucrările vor fi finalizate, toate, până la începerea anului școlar.

Aceste reparații sunt făcute la solicitarea directorilor, în urma constatărilor pe care le facem noi la aceste școli. Așa cum am spus, lucrările sunt, în mare parte realizate, mai sunt câteva unități de învățământ la care nu sunt finalizate, dar până începe școala, vor fi finalizate. E vorba de câteva retușuri care mai trebuie făcute, astfel încât copiii să poată începe școala în condiții optime. Pe de altă parte, aș vrea să mai menționez că avem 3 școli pe care le vom da în folosință în toamna anului 2023, în 11 septembrie. Este vorba de Seminarul Liceal Ortodox, unde am făcut investiții majore, am reușit să creștem capacitatea de la 276 de elevi la 400, este o investiție de 25,3 milioane de lei, o investiție pe fonduri europene. Acolo s-a făcut o modernizare a corpului existent și o supraetajare și de asemenea, am construit acolo și o sală de sport modernă, și am dotat și laboratoarele cu echipamente IT”, a precizat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

El mai menționează două școli la care s-au făcut investiții majore.

O a doua școală pe care am modernizat-o – iar aici vorbim de investiții mari , discutăm de 10 milioane lei, este la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu, acolo avem un corp nou de clădire, avem practic 390 de elevi în plus față de cei existenți acolo, și acolo am făcut un corp nou, a fost și o reabilitare termică, au fost lucrări mai mici și mai mari.

A treia școală este Școala Nicolae Iorga, finalizată, acolo avem un corp nou de clădire cu 16 săli de clasă și 3 laboratoare, și aici am reușit să creștem capacitatea școlii cu 460 de elevi. Pe lângă amenajările acestea, am construit și o sală de sport modernă și am dotat laboratoarele cu echipamente IT. Aici este o investiție de 30,2 milioane lei, investiții mari în sistemul de învățământ. În total, avem peste 13,2 milioane euro investiți în aceste trei școli, și practic, avem un număr suplimentar de elevi de 974, practic putem spune că am dublat capacitatea la aceste trei școli.

De asemenea, tot în domeniul învățământului mai avem și lucrări de întreținere și reparații care urmează, modernizări, din PNRR,.Avem 32 de obiective, clădiri de unități de învățământ, iar în anul viitor vom începe lucrările la aceste școli, astfel încât să putem moderniza toate unitățile de învățământ pe care le avem la nivelul municipiului Cluj-Napoca”, a mai explicat Dan Tarcea.

Verificări la butonul de panica

Fiecare școală are un buton de panică, ce poate fi apăsat atunci când situația o impune la decizia profesorului, sau a ofițerukui de serviciu care este acolo.

Se fac verificări în fiecare an, la acestea, astfel încât poliția să poată ajunge acolo în timp foarte scurt, fără să mai fie necesar să mai sune la 112, sau să apeleze alte numere de telefon, Siguranța în școli este prioritară pentru noi și de aceea am făcut toate aceste investiții”, conform viceprimarului.

19 autobuze școlare și 14 rute

De asemenea, 19 autobuze școlare sunt pregătite să îi preia pe elevi și să-i transporte, în siguranță la școală.

Autobuzele școlare sunt pregătite, avem 19 autobuze școlare pe 14 rute, sunt pregătite, am reîmprospătat marcajele realizate în anii trecuți, astfel încât să putem transporta cât mai mulți copii din clasele 0-4, de pe rutele care circulă, în siguranță, la școală, sunt din ce în ce mai folosite aceste autobuze dedicate pentru elevi, ele sunt rodul dezbaterii publice și al bugetării participative, a fost o propunere din partea unui clujean pe care am îmbrățișat-o cu mare drag și de la o rută am ajuns 14 rute și 19 autobuze, Anul trecut am transportat peste 150.000 de copii cu autobuzele școlare. În fiecare autobus există un polițist local care se asigură că lucrurile sunt în ordine, și că elevii ajung în siguranță la școală”, a mai spus Dan Tarcea.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut