Posibile semne ale unui atac al Rusei asupra Ucrainei din Belarus

Rusia prezintă semne potenţiale de atac asupra nordului Ucrainei dinspre Belarus, potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW). Armata ucraineană a comunicat, de asemenea, sâmbătă că Rusia şi-a mutat acolo o parte din batalioanele sale, relatează DPA.

Experţii ISW au menţionat într-un raport publicat vineri seara că un astfel de atac încă este puţin probabil, dar că posibilul pericol trebuie luat în considerare serios.

Înfiinţarea unui spital de campanie în Belarus a fost văzută ca un indiciu că Rusia ar putea ataca de acolo.

”Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exerciţii de antrenament şi ar putea indica pregătirea pentru operaţiuni de luptă”, a precizat ISW.

”Apariţia spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost unul dintre ultimii indicatori observaţi înainte ca Rusia să înceapă invazia sa la scară largăg, continuă ISW.

În Belarus, preşedintele Alexander Lukaşenko, care este dependent politic şi financiar de Moscova, şi-a pus la dispoziţie bazele militare pentru atacuri împotriva Ucrainei. Ucraina consideră că Belarusul este o parte care contribuie la război.

Liderul belarus a sosit sâmbătă la Moscova, iar Lukaşenko şi Putin se vor întâlni din nou pe 26 şi 27 decembrie pentru un summit informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Institutul american consideră că este posibil ca desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus să fie o tactică de diversiune pentru a distrage atenţia forţelor ucrainene de la apărarea lor în Donbas.

Rusia ar putea apoi să înceapă o ofensivă în regiunea Lugansk din estul Ucrainei sau în altă parte, au spus ei.

Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Khirilo Budanov, a declarat, de asemenea, vineri, că activităţile Rusiei în Belarus ar putea fi parte a unei campanii de dezinformare.

Ucraina este capabilă să îşi protejeze frontiera din nord, a spus el.

Forţele armate ucrainene au, de asemenea, capacitatea de a reţine un număr mult mai mare de atacatori ruşi în oraşul Bahmut din Donbas, cel mai puternic contestat în prezent, a declarat Budanov.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut