Porțile ISU Cluj deschise pentru toți clujenii

Colonelul Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului (ISU) Cluj a organizat marți, 27 februarie 2024, la sediul ISU Cluj o conferință de presă referitoare la acțiunile desfășurate în perioada 26 februarie – 4 martie 2024, cu prilejul „Săptămânii protecției civile”. Evenimentul a marcat și faptul că în data de 28 februarie se împlinesc 91 de ani de Protecție Civilă în România.

La conferință au mai fost prezente Marinela Marc, inspector general școlar al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj și Irina Munteanu, prefectul județului Cluj. „Săptămâna protecției civile o să devină o tradiție, o săptămână plină de activități diverse pe care ISU Cluj împreună cu IȘJ Cluj le desfășoară în întreg județul.”, a precizat prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, la începutul conferinței de presă.
În discursul său, gazda evenimentului, colonelul Gabriel Drînda a subliniat importanța „Săptămânii protecției civile”. „Protecția civilă reprezintă un ansamblu complex de activități începând de la stingeri de incendii până la evacuarea bunurilor în urma inundațiilor, de la salvarea persoanelor la inundații, cutremure, și până la dezamorsarea și distrugerea muniției rămase din perioada conflictelor armate. Este foarte important în astfel de situații să știm cum și ce să facem, cum să ne comportăm. Pe aceste acțiuni punem mai mare accent în această săptămână, când pe data de 28 februarie sărbătorim „Ziua protecției civile”. Încercăm să conștientizăm populația pe cât mai multe paliere, de la prevenirea incendiilor până la descoperirea unor elemente de muniție când trebuie să sune la serviciul 112.”, a precizat colonel Gabriel Drînda.

Exercițiu de alarmare publică azi între orele 10.00-11.00

În cadrul conferinței, colonelul Gabriel Drînda  a prezentat activitățile care vor avea loc în cadrul „Săptămânii protecției civile”. Ca element de noutate, ISU Cluj va relua miercuri, 28 februarie 2024, chiar de „Ziua protecției civile” între orele 10.00-11.00 activitatea „Miercurea sirenelor”, un exercițiu de verificare a funcționării sirenelor. În locațiile aparținând ISU din Cluj-Napoca, Dej și Huedin se va desfășura acțiunea „Ziua porților deschise”. În fiecare zi, în funcție de solicitările venite de la școli sau simpli cetățeni, pompierii vor prezenta tehnica de intervenție, vor organiza activități și un mic atelier de prim-ajutor. De asemenea, comandantul împuternicit al ISU Cluj a declarat că pompierii urmăresc conștientizarea populației cu privire la pericolul incendiilor de vegetație uscată. În acest sens a oferit câteva date.  Astfel, comparativ cu anul 2023, raportat la primele două luni ale anului, numărul incendiilor a crescut de 10 ori, vremea mai caldă determinându-i pe cetățeni să-și curețe mai repede terenurile.

203 adăposturi în tot județul Cluj

În cadrul aceleiași conferințe, colonelul Gabriel Drînda a informat că, în județul Cluj, există un număr de 203 adăposturi pentru populație, dintre care 149 de adăposturi publice și 54 adăposturi private. Cele 149 de adăposturi se află în administrarea Comitetelor locale pentru situații de urgență. „Majoritatea se găsesc la diferite instituții publice sau la subsolul vechilor blocuri care potrivit legii se pot folosi și în funcție de cum stabilește Asociația de Proprietari.”, a afirmat șeful împuternicit al ISU Cluj.
Starea adăposturilor de la subsolurile blocurilor vechi depinde de implicarea și interesul celor care le dețin. „În funcție de cât de gospodari sunt membrii Asociației, adăpostul arată mai bine sau mai
rău. În decursul anilor, au fost verificate. Proprietarii au fost atenționați și sancționați, dar este vorba și de un fond pentru a le dota. Un adăpost care a fost construit în urmă cu 50 de ani trebuie permanent reechipat sau adus la standardele actuale.”, a spus colonelul Gabriel Drînda.
În opinia aceluiași comandant, adăposturile private care s-au construit în ultima perioadă au o dotare mai bună și sunt construite la standardele actuale. La fel sunt și adăposturile de la blocurile noi. „Adăposturile private se află în diferite construcții civile care în conformitate cu legislația trebuie să aibă și adăpost de protecție civilă. Sunt adăposturi și la blocurile noi. Sunt blocuri noi care au adăposturi de protecție civilă, dar nu sunt în administrarea Comitetului local pentru situații de urgență. Sunt strict în administrarea Asociației de proprietari.”, a afirmat același comandant. De asemenea, în orașul Cluj-Napoca există 119 adăposturi publice și 48 adăposturi private. În ceea ce privește adăposturile publice, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a asigurat că, în ultimi doi ani,
s-au efectuat controale și s-au luat măsuri pentru reamenajarea acestora: „În ultimii doi ani, frecvent am avut loc întâlniri cu primarii la instituția prefectului împreună cu colegii de la ISU prin care am
solicitat verificarea adăposturilor pentru populație, verificarea stadiului de funcționare a acestora. Au fost făcute raportări ambelor instituții cu privire la situația din teren. S-au înregistrat progrese în multe UAT-uri cu privire la aceste adăposturi. Au fost rezugrăvite, reamenajate, în funcție de situație, în fiecare locație. În permanență am atras atenția și am insistat pe acest aspect, de verificare și întreținere a adăposturilor.”

Salvatorii și-au dat întâlnire cu elevii din unsprezece școli

După cum a declarat împuternicit inspectorul șef al ISU Cluj, în afara acțiunile desfășurate în unitățile școlare din județ, pompierii vor continua activitățile de informare preventivă în centrele comerciale, în stațiunile montane. În mijloacele de transport în comun se vor difuza spoturi, iar în cadrul serviciilor voluntare de la nivelul localităților se vor purta discuții cu cetățenii. Inspector general școlar, IȘJ Cluj, Marinela Marc a afirmat că în cadrul „Săptămânii protecției civile” pompierii se vor afla în mai multe unități de învățământ din județ. Astfel, salvatorii clujeni se vor întâlni cu elevii de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca. Totodată, de prezența pompierilor se vor bucura și elevii din județ, în Gherla, la Școala Generală Nr. 1 și la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, în Dej, la Școala Gimnazială Nr. 1 și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, în Huedin, la Liceul Teoretic „Octavian Goga”, la Turda – Școala „Teodor Murășanu” și la Câmpia Turzii la Liceul Teoretic „Pavel Dan”.

sursă foto: pagina de socializare ISU Cluj

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut