Porți deschise la muzeu | Noaptea Muzeelor va fi marcată în data de 14 mai

Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel național. Publicul iubitor de artă și cultură se va bucura de o serie de expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfășurate în format fizic, după două ediții de pandemie, anunță organizatorii în comunicatul trimis.

Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi găzduite de peste 170 de muzee și case memoriale, galerii și grădini de artă, institute și centre culturale, rezidențe, saloane și studiouri creative, spații ale memoriei, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, primării sau case ale experimentelor de pe tot cuprinsul țării.

Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale și este organizată anual de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptată de public cu mare interes, în fiecare an.

După cele două ediții online sau hibrid (fizic și online) din pandemie, evenimentele găzduite de muzee și organizații culturale vor fi deschise vizitatorilor, până noaptea târziu, respectându-se tradiția Nopții Muzeelor europene, cu peste 120 activări speciale, în acest moment, puse la cale în aproximativ 80 de localități din 38 de județe în toată țara. În București, circuitul Nopții Muzeelor include până acum recomandări pentru peste 50 de de muzee și entități culturale prietene, care s-au pregătit cu nenumărate intervenții artistice, proaspete și interactive, se arată în comunicat.

Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca

În orașul de pe Someș, Noaptea Muzeelor va oferi mai multe spații de întâlnire cu vizitatorii. Dintre locații amintim: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie  Transilvaniei, Muzeul de Mineralogie UBB, Vivariul UBB Cluj-Napoca, UBB- Sala Liviu Vlad, Muzeul Alexandru Duma, USAMV Cluj-Napoca, Muzeul Mitropoliei Clujului, Institut français de Cluj, Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană, Casino Centru de Cultură Urbană.

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 14 mai vor fi disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor – https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Inițiată în urmă cu 18 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor (RNMR).

În anul 2021, în cadrul Nopții Muzeelor, în contextul pandemiei COVID-19, 190 spații culturale din 73 localități din toată România au primit sute de mii de vizitatori, fizic sau online.

*

Promotori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor

Eveniment organizat în București în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB

La nivel local, coordonatori în Cluj-Napoca sunt Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Centrul de Cultură Urbană.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut