Polițiști, jandarmi și pompieri, de pază la secțiile de votare

Procesul de votare a început fără probleme la nivelul județului Cluj, la toate cele 655 secții de votare, fără incidente de natură a perturba derularea procesul electoral – informează IPJ Cluj.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sectorul Poliției de Frontieră Aeroport Cluj-Napoca și alte structuri M.A.I.), se află în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică și la secțiile de votare.

„În cadrul măsurilor de protecție instituite la locațiile secțiilor de votare, efectivele acționează pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare. Astfel, pe parcursul acestei zile, peste 1000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști locali îndeplinesc misiuni specifice procesului electoral și în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. De asemenea, pentru un plus de siguranță, la nivelul județului au fost constituite 10 zone de siguranță publică specială, unde acționează peste 70 de polițiști și jandarmi” – precizează IPJ Cluj.

Aceeași sursă atenționează că prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, „din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare”, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

Președintele secției de vot poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Poliția clujeană reamintește că că printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare şi la ieșire. De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare și atingerea acelorași obiecte sau materiale – atenționează IPJ Cluj, adăugând că persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Poliția clujeană atenționează, totodată, că împiedicarea unei persoane să voteze se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemeni, se pedepsește și tentativa la infracțiunile electorale.

Pentru a preveni posibile evenimente negative, Poliția clujeană recomandă respectarea legislației electorale, a regulilor de conviețuire socială, precum și a celor privind combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut